DOLAR 35,4188
EURO 36,4480
ALTIN 3.048,53
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Yağmurlu
İstanbul
11°C
Yağmurlu
Cts 10°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

Sivrisinek Isırığı Nasıl Tedavi Edilir?

24.08.2021
A+
A-

Kaşıntısı can sıkan sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? Sivrisinek ısırığı nasıl tedavi edilir? Sivrisinek ısırığına evde uygulanacak doğal yöntemler nelerdir?

Yaz aylarının en kötü yanı sivrisineklerinde beraberinde gelmesi. Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? Sivrisinek ısırığı nasıl tedavi edilir? Sivrisinek ısırığına evde uygulanacak doğal yöntemler nelerdir? Havaların ısınmasıyla ortaya çıkan sivrisinek ısırıkları oldukça rahatsızlık verir. Sivrisinek ısırığın neden olduğu kaşıntılardan dolayı bazen uyku uyuyamayız. 

Havaların ısınmasıyla minik dostlarımız sivrisinekler ortaya çıkmaya başlıyor. Bu canlılar bizi günün her anında küçük ısırıklarıyla rahatsız edebilir. En can sıkan yanı da bu ısırıkların sürekli kaşınması. Ancak bu küçük ısırıklar öyle sanıldığı kadar masum değil. Sivrisineğin neden olduğu hastalıklarda var. 

Birçok ciddi hastalıklara neden olan sivrisinek ısırıklarına karşı evde uygulanabilecek doğal tedavi yöntemlerde bulunmakta. Evdeki malzemelerle bu kaşıntıların etkisini en aza indirebilir, acısını yok edebilirsiniz. 

SİVRİSİNEK ISIRIĞI ENFEKSİYON SAÇIYOR

Sivrisineklerin ısırarak bulaştırdıkları hastalıklar.

Sıtma

Sivrisineklerin bulaştırdığı ve en çok bilinen hastalık sıtmadır. Oldukça eski bir tarihe sahip olan sıtma, dişi sivrisineklerle insana bulaşır. Afrika’da ölen her 100 çocuktan 10’unun ölüm nedeni sıtmadır.

Chikungunya

Sıtma gibi ateşli bir hastalık olan Chikungunya, baş ağrısı, karın ağrısı, eklemlerde şişlik ve döküntü gibi belirtilerle ortaya çıkar. Duruşta bosukluklara sebep olan bu hastalık eklem iltihapları ile sancılı ağrılara neden olur.

Sarıhumma

İlk kez 1700’lerde rastlanan sarıhumma, akut viral bir hastalıktır. Grip benzeri belirtilerden ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar geniş bir tabloya ulaşabilir.

Batı Nil Virüsü

Tropik ve ılıman iklimlerde bulunan Batı Nil Virüsü, 2-8 gün süren bir yumurtalama periyodunun ardından sivrisinekler aracılığı ile tüm memeli hayvanlara ve insanlara bulaşabilir.

Zika Virüsü

Hastalığın belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, kas ve eklem ağrıları bulunmaktadır.

SİVRİSİNEK ISIRIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR

– Sivrisinek ısırığı sonucu enfeksiyon kapmış bölge varsa, bu bölgeyi su ve sabun ile düzenli olarak sık sık yıkayın. 

– Enfekte olan bölgeyi iyileştirmeyi hızlandırmak adına sıcak kompres uygulayın. 

– Oksijenli su kullanmanız da enfeksiyonlarla mücadelede size katkı sağlayabilir.

SİVRİSİNEK ISIRIĞINA NE İYİ GELİR?

Özellikle yaz aylarında hemen her yerde karşımıza çıkan sivrisineklerden sakınmak pek mümkün değil. Sivrisinek ısırıklarının acısını ve kaşıntısını evde doğal yöntemlerle kolaylıkla yok edebilirsiniz. Diş macunu, sirke, buz, bal, çay torbaları, muz kabuğu bunlardan bazıları.

Sivrisinek ısırıkları bulunan yerin kaşınması, hem kaşıntının hem de kızarıklığın daha fazla artmasına sebep olacaktır. 

Bunun sebebi, kaşınmanın ciltte oluşmuş olan enflamasyonu arttırmasından kaynaklıdır.

Bunun dışında kaşımanın çok olmasıyla cilt tahriş olabilir ve kanama gerçekleşebilir. Bu durum ise enfeksiyon riskini arttıracaktır.

 Sivrisinek ısırıklarının doğal bir şekilde geçirilmesi adına yapılması gerekenler;

– Sivrisinek kaşıntıları için, eczanelerde satılan ve cilt yüzeylerine uygulanan kaşıntı önleyici kremler sürülebilir. 

– Kaşıntının azaltılması adına evde uygulanabilecek bazı yöntemler bulunur. 

– Bunlardan birisi; ısırılan yere buz kompresi yapmaktır.

– Sivrisinek ısırığı bulunan yere ufak bir parça diş macunu sürmek, kaşıntının geçmesine yardımcı olarak şişkinliği alır.

– Sivrisinek ısırıklarının kaşıntısını ve kızarıklığını hafifletmenin en kolay ve etkili metotlardan birisi 10 dakika soğuk kompres uygulamaktır.

Limon suyu, sinek sokmasının olumsuz etkilerini oldukça kısa sürede ortadan kaldırmaktadır. Şişlikleri ortadan kaldıran bu yöntem kaşıntıyı da alacaktır. Bununla beraber enfeksiyonu önler.

– Anti- bakteriyel etkiye sahip olan bal, ısırığın üzerine sürüldüğünde kaşıntı geçecektir.

– Sivrisinek ısırığının üzerine soğutulmuş poşet çay torbası koymak, ısırığın yer aldığı bölgenin nemlenmesine, şişkinliği almasına ve kaşıntıların geçmesine yardımcı olur.

– Sivrisinek ısırığının üstüne çiğ sarımsak koymak da ısırığın olumsuz etiklerini alma da yardımcı olacaktır.

– Sivrisineklerin kovulmasında en etkili metotlardan birisi fesleğendir. Fesleğen ısırığın yer aldığı bölge için de oldukça önemli faydalar sağlar. 

Birkaç fesleğen yaprağı ezilerek, ısırık bulunan bölgeye sürülmelidir. 

Fesleğen bulunmuyorsa taze nane, adaçayı gibi bitkilerin de yaprakları kaşıntıya iyi gelir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.