DOLAR 32,1767
EURO 34,9655
ALTIN 2.506,33
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Açık
İstanbul
24°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 23°C

İftardan Sonra Peş Peşe Sigara İçerseniz

14.05.2020
A+
A-

Prof. Dr. Istek Toprak, Ramazan ayının sigarayı ayrılmak için büyük bir fırsat olduğunu ifade ederek, iftar ile sahur aralarında çok pozitif sigara tüketiminin karoser için çok zararlı olacağına dikkat çekti. Toprak, oruç tutarken vücuttan uzaklaşan sigarayı hatırlamadan bırakmanın fazla daha basit olabileceğini dile getirdi. bununla birlikte, ramazanın en büyük avantajlarından birinin de faizsiz içici sayısının azalması olduğunu vurguladı.

Oruç tutan sigara bağımlılarının vücudunda tüm gün nikotin eksikliği olduğunu ifade eden Toprak, “Bu Nedenle iftarda derhal sigaraya neredeyse saldırıyorlar. Bu durum sahura değin böyle devam ederse fazla yoğun bir nikotin bombardımanına niçin olur. Bu da karoser için çok zararlı. Gün boyu eksiklik, sonra birdenbire kısa zamanda nikotin en yüksek noktaya ulaşıyor. Biz bunu muhakkak istemiyoruz,” ifadelerini kullandı.

“NİKOTİN ZEHİRLENMESİNE DİKKAT”

Sigaranın etkin maddenin nikotin olduğunun altını çizen Toprak, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bir sigarada sıradan 0,5 miligram nikotin vardır ve nikotin alındıktan sonra 15 saniye içinde beyne ulaşmaktadır. Ramazanda 16-17 saat sigara içmeyip iftardan sahura dek olan sürede fazla artı sigara içilmesi durumunda fazla nikotine alt belirtiler ortaya çıkabilir. Nikotin zehirlenmesinin belirtileri olan alev, bulantı, kusma, tükürük salgısında çoğaltma, tansiyonda yükselme, kalp hızında yükselme, solukluk, güçsüzlük, bağırsak hareketlerinde artış ve buna ast karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, baş ağrısı, titreme ve soğuk terleme görülebilir.”

İftar yaptıktan sonra sahura dek fazla artı sigara içilmesinden bilhassa kaçınılması gerektiğini söyleyen Toprak, şunları kaydetti:

“Nikotin zehirlenmesi beyin fonksiyonlarını da etkileyerek hafızada azalma, hayret hali, duygusal kavrama bozuklukları, bulunduğu yer ve zamanı karıştırma gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Buna ast bilhassa yürek-damar hastalığı öyküsü veya riski olanlarda arka arkaya ve fazla sayıda sigara içilmesi hiç sağlıklı yok. Çok sayıda içilen sigara kanda nikotin seviyesini yükselterek, tansiyon ve yürek hızındaki artışla kalp krizi riskini de artırmaktadır. İftardan sonra sırt sırta ve fazla miktarda sigara içmek kalp krizi ve ölüm riskini artırıyor.”

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN BİR FIRSAT

Prof. Dr. Toprak, bireyin sigarayı bıraktığı vakit içme isteği duymasının sebebinin “vücutta nikotin düzeyinin düşmesi” olduğunu belirtti.

Dağıtılmış belirtilerle ortaya meydana çıkan nikotin eksikliğini anlatan Prof. Dr. Toprak, şu açıklamalarda bulundu:

“Bu belirtilerden bazıları konsantrasyon güçlüğü, rahatsızlık, asabiyet, iştah artışı, baş dönmesi ve uyku bozukluğudur. Bağımlı kişi bu olumsuzlukları yaşamamak için her tarafta başlayabilir. Bu sebeple tiryakilik arttıkça ilaç destek tedavisi ihtiyacı da böylece pozitif olur. Bu kişilerin uzmanlardan destek alması bağımlılıktan kurtulma şansını artırır. Sigarayı ele vermek için ramazan ayı değerlendirilebilir. Bu ay hastalarımıza manevi yardım oluyor.”

İLİşKİLİ HABERLER İftar Menüsünde Yer Alması Gerekenler Nelerdir?

İftar Menüsünde Yer Alması Gerekenler Nelerdir?

İftar Sofralarınızı Süsleyecek Sütlü İrmik Tatlısı Tarifi

İftar Sofralarınızı Süsleyecek Sütlü İrmik Tatlısı Tarifi

İftar Sofralarınız İçin 5 Basit Öneri

İftar Sofralarınız İçin 5 Basit Önerge

İftar Sonrası Şişkinliğe Ne İyi Gelir?

İftar Sonrası Şişkinliğe Ne İyi Gelir?

İLİşKİLİ GALERİLER İftarı Beklerken Göz Gezdirebileceğiniz 15 Komik Ramazan Capsi

İftarı Beklerken Göz Gezdirebileceğiniz 15 Komik Ramazan Capsi

4 Adımda Sigarayı Bırakın

4 Adımda Sigarayı Bırakın

Sigarayı Bırakmanızı Sağlayacak Besinler

Sigarayı Bırakmanızı Sağlayacak Besinler

Sigarayı Bıraktığınızda Vücudunuzda Bunlar Oluyor

Sigarayı Bıraktığınızda Vücudunuzda Bunlar Oluyor

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.