DOLAR 32,3233
EURO 34,7673
ALTIN 2.389,91
BIST 10.250,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

B12 Vitamin Eksikliği Olanlar Dikkat!

26.08.2020
A+
A-

İnsan vücudu her dakika milyonlarca kırmızı kan hücresi üretir. Bu hücreler, B12 vitamini olmadan düzgün bir şekilde çoğalamazlar. B12 vitamini düzeyleri çok düşük olduğunda kırmızı kan hücrelerinin üretimi azalır. Kırmızı kan hücresi sayısı düşerse anemi oluşabilir.

B12 VİTAMİNİ VÜCUTTA ÜRETİLMİYOR

Hafif derecede B12 eksikliği sık görülen bir durumdur. Unutkanlık, yorgunluk ve uyuşukluk hissi ile belirtilerini gösterir. Ağır derecede B12 eksikliği ise yorgunluktan çok daha ağır sorunlara sebep olabilir. Örneğin; sinir fonksiyonlarının bozulduğu kronik hastalıklar ortaya çıkabilir. Özellikle yaşlılarda B12 vitamini eksikliği daha fazla hissedilir.  Vücudun kendisinin üretebildiği bir vitamin değildir.  Dr. Muammer Yıldız B12 vitamini hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Vücudun üretmediği fakat en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri olan B12 günümüzde de en çok şikayet edilen eksikliklerden biridir. Özellikle hamile kadınların alması gereken ek vitamin takviyelerinden biri olan B12 DNA yapısının oluşumu ve sinir sistemi için vazgeçilmez bir vitamindir. Hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamini et ve tavuk tüketmeyen kişilerde daha çok rastlanan bir eksikliktir. Anemi (kansızlık), nörolojik ve ruhsal bozukluk gibi üç temel rahatsızlığa zemin hazırlamaktadır.

B12 VİTAMİN EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ

Bağırsakların çalışması için etkin olan B12 vitamini eksilince bu çalışma ya yavaşlar ya da hızlı bir şekilde çalışır. Bu yüzden bağırsak besinleri çözümlemekte ya zorlanır ya da hızlı çözer. Kabızlık ve sürekli ishal gibi iki farklı sindirim sorununa sebep olur. Sinir uçlarının daha sağlıklı çalışması ve vücut içerisindeki alışverişi sağlamak için B12 vitamini gereklidir. Fakat B12 vitamini eksilince sinir hücreleri yeteri kadar beyne uyarıcı veremez bu da beyin yorgunluğunun artmasına neden olur. Buna bağlı stres ve gerginlik gibi ruhsal rahatsızlıklar da artış gösterir. Vücudun hastalıklara karşı direncinin azalmasının sebepleri arasında B12 vitamin eksikliği vardır. Özellikle sürekli grip ve yorgunluk halleri bu yüzden yaşanır. B12 vitamin eksikliğinin en belirgin belirtileri ise tırnak kırılması ve saç dökülmesidir. Zayıflayan sinir hücreleri gerekli vitamin ve mineralleri vücutta ölü hücrelere yetiştiremediklerinde buralara yenilenen kök hücreler zayıflar. Bu da tırnaklarda kırılmaya ya da saçlarda dökülmeye sebep olur. Kas ve kemiklerin zayıflaması ayrıca gün içerisinde kişinin vücut enerjisinin çabuk tükenmesi de B12 eksikliği belirtileri arasında bulunmaktadır. Nadir olarak da olsa vücudun ısı oranı artar. Ter bezleri hızlı çalıştığından ateş basması ve terleme olayları sıklıkla yaşanır. Bu havalar bağlı ortaya çıkmaz. Ellerde ve ayaklarda sürekli karıncalanma ve yanma hissinin artmasının yanı sıra konuşmada zorluk çekme ve hafıza geriliği en ciddi belirtileri arasındadır.

B12 VİTAMİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Metabolizmanın çalışmasını destekler. Doğurganlık oranını yükseltir. Hücrelerin yenilenmesine yardımcıdır. Hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Sinir hücrelerin vücut içerisindeki alışverişini olumlu etkiler.

İŞTE EN ÇOK B12 VİTAMİNİ BULUNAN BESİNLER

DENİZ ÜRÜNLERİ

Vücudun günlük B12 vitamini ihtiyacını karşılamada en etkili besinler deniz ürünleridir. Özellikle somon balığı bu türlerden en etkilisidir. Uzmanlar en az haftada iki defa balık ürünleri tüketerek vücudun temel ihtiyacı olan vitamin eksikliğinin giderilmesinin olacağını vurgular.

ET

Hayvanlarda daha fazla bulunan B12 vitamini bakımından özellikle ciğerlerde bulunur. Uzmanlar ortalama bir insanın günlük 100 gram et dışında ciğer tükettiklerinde bu eksikliği fazlası ile giderileceğini ifade etmektedir.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLER

İçerisinde B12 vitamini fazla olan peynir tam bir kalsiyum ve potasyum deposudur. Aynı şekilde yoğurtta bu eksikliği gideren besinler arasındadır. Sütün içerdiği laktoz alerji yapısı sebebiyle sık tüketilmesi önerilmediğinden işlenmiş hali ile bu açığı kapatabilir.

İLİşKİLİ HABERLER B12 Hangi Yiyeceklerde Bulunur? B12 Eksikliğini gideren Besinler Hangileridir?

B12 Hangi Yiyeceklerde Bulunur? B12 Eksikliğini gideren Besinler Hangileridir?

B12 Eksikliği Bunlara Sebep Oluyor!

B12 Eksikliği Bunlara Sebep Oluyor!

Hangi Besinler B12 Vitamini Yönünden Zengindir?

Hangi Besinler B12 Vitamini Yönünden Zengindir?

B12 Vitamini İhtiyacını Karşılayan En Etkili Besin

B12 Vitamini İhtiyacını Karşılayan En Etkili Besin

İLİşKİLİ GALERİLER Tırnak Kırılmasının Nedenleri

Tırnak Kırılmasının Nedenleri

Saç Dökülmesini Önleyen Besinler

Saç Dökülmesini Önleyen Besinler

Saç Dökülmesi Sorunu Yaşayanlar Bol Bol Tüketmeli!

Saç Dökülmesi Sorunu Yaşayanlar Bol Bol Tüketmeli!

B12 Bakımından Vitamin Deposu Besinler

B12 Bakımından Vitamin Deposu Besinler

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.