DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Arjantin’de Cinsiyet Değiştirme Politikalarında Yeni Düzenlemeler

Arjantin’de cinsiyet değiştirme politikalarında son düzenlemeleri ve etkilerini öğrenin. Güncel bilgiler için detaylar burada.

12.05.2025
A+
A-

Arjantin’de Çocuklara Yönelik Cinsiyet Değiştirme Tedbirleri

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, ülkede çocukların cinsiyet değiştirme işlemlerini ve ilgili ameliyatları resmen yasaklayan önemli bir adım attı. Bu kararname, özellikle 18 yaş altındaki gençlerin psikolojik ve tıbbi müdahalelere maruz kalmasını engellemek amacıyla hayata geçirildi.

Milei’nin bu girişimi, çocukların cinsiyet kimliği üzerinde zorla veya psikolojik baskı yoluyla yapılan müdahaleleri durdurmayı hedefliyor. Ayrıca, tutukluların cinsiyet kimliğine göre hapishane yerleştirilmesi uygulamasında da değişiklikler yapıldı. Artık, suç işlediği sırada kayıtlardaki cinsiyete göre hapishanelere konulacaklar. Ancak, cinsel suçlar, insan kaçakçılığı veya kadınlara yönelik şiddet suçlarından hüküm giymiş trans kadınlar, kadın hapishanelerine kabul edilmeyecek şekilde düzenlendi.

Resmi Açıklamalar ve Kamuoyu Tepkileri

Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Cinsiyet ideolojisinin aşırıya kaçması ve çocuklara zorla veya psikolojik baskıyla uygulanması, açıkça çocuk istismarına yol açmaktadır.” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, Manuel Adorni isimli Devlet Sözcüsü, düzenlenen basın toplantısında, çocukların hormon tedavisi görmesinin yasaklandığını duyurdu ve bu adımın ruh sağlığını korumaya yönelik olduğunu vurguladı.

Adorni, ayrıca Arjantin’in bu kararı, İngiltere, İsveç, Finlandiya ve ABD gibi ülkelerdeki benzer uygulamaları takip ederek alındığını belirtti. Bu politikaların, özellikle gençlerin ruh sağlığını ve gelişimini olumsuz etkileyebilecek aşırılıkları engellemeye yöneltildiğini açıkladı.

Güvenlik ve İnsan Hakları Perspektifi

Alınan kararlar doğrultusunda, tutukluların durumu da yeniden düzenlendi. Adorni, bu düzenlemenin, kötü niyetli cinsiyet ideolojilerinin dayattığı sistemlere karşı daha makul ve adil bir yaklaşım getirdiğini ve kadın mahkumların güvenliğinin sağlanmasını amaçladığını ifade etti.

Uluslararası ve Yerel Tepkiler

Bu gelişmeler, Milei‘nin Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu sırasında yaptığı açıklamalarıyla da ilgili. Konuşmasında, feminizm, çeşitlilik, kapsayıcılık, kürtaj, çevrecilik ve toplumsal cinsiyet ideolojisini sert bir dille eleştirerek, bu politikaları “yok edilmesi gereken bir kanser” olarak nitelendirmişti. Bu sözler, binlerce Arjantinli tarafından protesto edilerek büyük tepki toplamıştı.

Arjantin’deki bu yeni düzenlemeler, ülkenin insan hakları ve sağlık politikalarındaki önemli dönüşümünü simgeliyor ve hem yerel hem de uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.