DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

Apple’a App Store sebebiyle dava açıldı!

14.06.2020
A+
A-

ABD’nin Kuzey Kaliforniya bölgesindeki, mahkemeye yapılan bir şikayet, Apple’ın, geliştiricilerin App Store’da yağma kutuları(loot boxes) uygulamalarının ve oyunlarının pazarlamasına izin vererek kumar ve bağımlılık yapıcı davranışları teşvik etmede suçu olduğu bahis ediliyor.

App Store yağma kutuları çocuklara kötü misal oluyor gerçekçesiyle davayı açan anne çocuğunun bir takım taktikler ile App Store’daki uygulamalardan etkilendiğini söylüyor. Davada Mario Kart Tour, FIFA Soccer, Roblox ve Brawl Stars dahil almak üzere bazen dolambaçlı olarak, yağma kutularına dayanan çok sayıda oyundan bahsediliyor.

Oyunlarda yağma kutuları sürpriz mekanikler olarak karşımıza çıkıyor. Yağma kutuları noktasında yapılacak şikayetler normalde geliştiriciler ile sınırlı oluyordu oysa sonuncusu bu şekilde olmadı.

AppleInsider’ın keşfettiği davaya tarafından, Apple’ın kumara özendirme ettiği gerekçesiyle California yasalarını ihlal ettiği için bir dava geçiriyor.

Bu noktada karşımıza şöyle birkaç konu çıkıyor: Ilk Olarak kullanıcılara uygulamalarda veya oyunlarda yağma kutularının varlığının bildirilmesi gerekiyor. App Store’da böyle bir bildirim yok. Davada da bunun bildirilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Bunun yanına uygulamaları yayınlayan şirketlerin kendi yaş derecelendirmelerini ayarlamalarına müsade veriliyor, bu da çocuk dostu kabul edilen bir uygulamanın kumar öğelerini içermesini muhtemel kılıyor. Davanın da ana odağında bu iki durum yer alıyor.

Apple için davanın sonucu ne olursa olsun, söz konusu durum canını sıkacak gibi duruyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.