AFAD Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar’dan Deprem Uyarıları ve Bursa’nın Risk Analizi
AFAD Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, depremlerle ilgili önemli uyarılarda bulunuyor. Bu içerikte, Bursa’nın deprem riski analizi ve alınması gereken önlemler hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
AFAD Genel Müdürü’nden Deprem Uyarıları
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, 1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki fay hattının henüz kırılmadığını vurguladı. Tatar, “Bu alan her yıl 2,5 santimetre enerji biriktiriyor ve batıya doğru hareket ediyor. Fayın elastik payı tükendiği anda bir deprem meydana gelecek. Bu süreçte 250 yıllık birikim söz konusu ve bu birikim sonucunda 6 ila 7 metre arasında yer değiştirme gerçekleşmiş durumda. Hatırlarsanız, 17 Ağustos’ta demir yolundaki rayların bükülmesi de bu durumun bir göstergesiydi. Kırılmanın mekanizmasına bağlı olarak, bu fay 7.2’den başlayıp 7.8 büyüklüğünde bir deprem üretebilir.” dedi.
Marmara Belediyeler Birliği Toplantısı
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in başkanlığını yaptığı Marmara Belediyeler Birliği 2’nci Meclis Toplantısı, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (AKKM) Hüdavendigar Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara Afet Risklerini Azaltma Daire Başkanı Gökhan Yılmaz ve çeşitli belediye başkanları katıldı. Burada, Marmara Bölgesi’nin afet yönetimi ile ilgili konular ele alındı.
6 Şubat Depremlerinin Etkileri
Prof. Dr. Tatar, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri hakkında duygularını paylaşarak, “6 Şubat’ı konuşmaya başladığımda boğazım düğümleniyor, gözlerim yaşarıyor. Bu süreçte birçok acıyı yüreğimde hissediyorum. 77 gün boyunca AFAD Afet Koordinasyon Merkezi’nde görev yaptım; o adrenalinle, uykusuz bir şekilde birçok şeye koşturdum. Keşke tek bir canımızı bile yitirmeseydik. 6 Şubat, gerçekten hiçbir hatayı affetmedi. Dolayısıyla 85 milyon insanın şapkasını önüne koyup, nerede hata yaptık diye düşünmesi gerekiyor. 17 Ağustos, bizim için bir milattı, fakat 6 Şubat’ta bunun da milat olmadığını anladık.” şeklinde konuştu.
Bursa’nın Deprem Riski
Prof. Dr. Tatar, Bursa’nın yüksek deprem riski taşıdığına dikkat çekerek, “Marmara bölgesinde yalnızca aktif faylar yok. Marmara’nın güneyinde de aktif faylar mevcut. Biz Marmara Depremi’ne odaklanmışken, günün birinde başka bir deprem ile karşılaşabiliriz. Mustafa Başkanımı korkutmak istemiyorum ama Bursa, benim en çok kaygılandığım yerlerden birisidir. 1855 Bursa depremi Uluabat fayından kaynaklanmış bir depremdir.” ifadelerini kullandı.
Afet Önleyici Yatırımlara Yönelik Çağrı
Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, afet önleyici yatırımlara daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini belirterek, “Gelecek nesillere afete hazırlıklı kentler bırakmak hepimizin görevidir. Birlikte çalışma irademiz, buna olan inancımızın göstergesidir. Hazırlıklarımızı birbirine entegre bir şekilde hayata geçirmek zorundayız. Marmara’da bulunan kentleri bütün olarak düşünmeli ve hazırlığımızı buna göre yapmalıyız. Afetlerle mücadele için ayrılan kaynakların, afetlerin çok küçük bir kısmını önlediğini biliyoruz. Bu durumu mutlaka değiştirmeliyiz. Kentlerimizi afetlere hazır hale getirmek için önleyici yatırımlara daha fazla kaynak aktarmalıyız. Olası bir afetin etkilerini en aza indirmenin ve kayıpların önüne geçebilmenin mümkün olduğunu unutmamalıyız. Afet konteynerlerinin her mahallede yer alması, afet gönüllüleri eğitimlerine hazırlıklı olmamız gerekmektedir. Afetlere mutlak hazırlıklı olmalıyız. Hizmet üretebilmek ve mali disiplini sağlayabilmek için, belediye bütçesinin de sağlıklı bir şekilde yönetilmesi büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.
Haber-Kamera: Yiğithan HÜYÜK/BURSA
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel