DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Toz Taşınımının Sağlık Üzerindeki Etkileri

Toz taşınımı, solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere sağlık üzerinde ciddi etkilere sahiptir. Bu içerikte toz taşınımının insan sağlığına olan olumsuz etkileri ele alınmaktadır.

25.04.2024
A+
A-

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demet Karnak, toz taşınımıyla havaya saçılan partiküllerin astım, KOAH hastaları ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde çeşitli hastalıklara sebep olabileceğini belirterek, “Durumu hassas kişilere, toz taşınımının çok yüksek olduğu günlerde evde kalmalarını, mümkün olduğunca dışarı çıkmamalarını öneriyoruz.” dedi.

Toz Taşınımının İnsan Sağlığına Etkileri

Bitkilerin üremek ve hayati süreçlerini devam ettirmek için atmosfere toz saldığını ve rüzgarla birlikte hareket ettiğini belirten Prof. Dr. Karnak, toz taşınımının duyarlı insanlarda hastalıklara yol açabileceğini vurguladı. Özellikle astım, KOAH hastaları ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde toz taşınımının artan öksürük şikayetlerine ve çeşitli hastalıklara sebep olabileceğini belirtti.

Öksürük ve Sağlık Kontrolü

Prof. Dr. Karnak, geçmeyen öksürüğün ciddiye alınması gerektiğini, özellikle 8 haftadan fazla süren öksürük durumunda mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması gerektiğini belirtti. Basit bir akciğer filmi ve ek tetkiklerle öksürüğün altta yatan sebebinin kolaylıkla tespit edilebileceğini vurguladı.

Hava Kirliliği ve Diğer Risk Faktörleri

Sanayileşmiş bölgelerde fabrika tozları, karbon partikülleri, taşıt egzoz dumanlarının atmosferi zehirlediğine, hava kirliliğine yol açtığına işaret eden Karnak, bu durumun benzer sağlık risklerini ortaya çıkarabileceğini belirtti. Ayrıca, tütün ve tütün ürünleri kullanımının da akciğer sağlığı açısından önemli bir risk faktörü olduğuna dikkat çekti.

  • Öneri: Toz taşınımının yüksek olduğu günlerde evde kalmak, dışarı çıkmamak önerilir.
  • Uyarı: Geçmeyen öksürük ve diğer solunum semptomları ihmal edilmemeli, uzman kontrolünde olunmalıdır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.