DOLAR 32,2686
EURO 34,8393
ALTIN 2.424,22
BIST 10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 19°C
Çar 18°C
Per 21°C
Cum 23°C

Adobe, 27 Yıllık Acrobat Reader 1.0 Yazılımının Korsan Kopyası İçin DMCA Talebinde Bulundu

15.03.2021
A+
A-

Diğer birçok büyük şirket gibi Adobe de yazılımlarının “yasa dışı” sürümlerini sunan web sitelerine düzenli olarak DMCA bildirimleri gönderiyor. Ancak F-Secure araştırmacısı Mikko Hyppönen’in bildirdiğine göre şirket, şu sıralar MS-DOS için yıllar önce yayınlanan Adobe Acrobat 1.0 gibi artık kullanılmayan yazılımlara odaklanıyor.

Birçok kişi bilmese de Adobe, dosya formatının internette ilk adımlarını attığı yıllarda MS-DOS işletim sistemi için ilk PDF okuyucusu olan Adobe Acrobat 1.0’ı kullanıma sunmuştu. Adobe’nin 1993 yılında piyasaya sürülen ve günümüzde artık geçerliliği kalmayan bu yazılım için DMCA bildirimi göndermesiyse pek çok kişiyi şaşırttı.

Adobe Acrobat 1.0’a indirme bağlantısı veren Tweete DMCA bildirimi gönderildi:

Konuyu Twitter hesabından gündeme getiren Hyppönen, yazılım şirketinin, MS-DOS için Adobe Acrobat Reader 1.0’ın eski bir kopyasına bağlantı veren tweetlerinden birini kaldırdığını söyledi. WinWorld’de barındırılan bu yazılım, 27 yıldan daha uzun bir süre önce, PDF’nin icat edilmesinden kısa bir süre sonra piyasaya sürülmüştü.

Tweeti günümüzden beş yıl önce yayınlayan güvenlik araştırmacısı, orijinal tweette herhangi bir sıkıntı olmadığını, ancak kendisinin Twitter botunun tweeti beşinci yılında paylaştığında bir DMCA bildirimiyle karşı karşıya kaldığını bildiriyor.

Orijinal tweet hala yayındayken, bot hesap tarafından tekrar paylaşılan mesaj ise Twitter tarafından hızla kaldırıldı. Hyppönen ayrıca, tweeti paylaşan bot hesabının da kilitlendiğini bildiriyor.

Bu DMCA talebinin Adobe tarafından yasal bir şekilde gönderilip gönderilmediği ya da filtreleme sistemindeki bir hatadan kaynaklanıp kaynaklanmadığı henüz bilinmiyor.  Öte yandan Hyppönen, bu yazılımın bir antika olduğunu, DMCA iddiası yerine bir müzeye ait olduğunu, gerekirse Adobe ile savaşacağını söylüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.