DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 16°C
Çar 19°C
Per 21°C

Ada Çayını Kimler İçemez?

11.08.2021
A+
A-

Ada çayı, geçmişten günümüze şifalı bitki olarak değerlendirilmiş ve pek çok hastalıktan korunmak amacıyla çay, baharat, yağ olarak tüketilmiştir. Şifa kaynağı ada çayının özellikleri neler? Ada çayının yararları nelerdir?

Vücut fonksiyonlarımızın doğru bir şekilde yerine getirilmesi, organlarımızın doğru çalışmasına bağlıdır. Bedenimizde zaman zaman meydana gelen rahatsızlıkların bitkisel çözümleri olabilir. 

Ada çayı da pek çok rahatsızlığa iyi gelen bir bitkidir. Ağız ve diş hastalıkları, sindirim sorunları, depresyon gibi pek çok probleme iyi geldiği bilinen ada çayının faydaları saymakla bitmiyor. Peki ada çayının faydaları nelerdir? Ada çayının özellikleri neler, yararları nelerdir?

ADAÇAYININ FAYDALARI NELER?

Ada çayının faydaları nelerdir?

-Adaçayının beyne faydalı olduğu bilinmektedir. Hafızayı güçlendirici etkisinin yanında Alzheimer hastalığına da iyi geldiği biliniyor.

-Rahimde meydana gelen rahatsızlıkları giderici etkisi bulunur. Rahimde meydana gelen iltihaplanmaları giderir, çocuk sahibi olmak isteyenlere günde 1 bardak içmeleri önerilir.

-Menopoz döneminde kadınlarda meydana gelen sıcak basması ve çeşitli şikayetlerin azalmasına yardımcı olur. 

-Yorgunluk ve halsizlik sorununa iyi gelir. Zinde ve dinç kalmanıza yardımcı olur. Ancak tansiyonu düşürme etkisi bulunmasından dolayı ölçülü miktarda tüketilmesi gerekmektedir.

-Saçlarınızı ada çayı ile durulayarak saç diplerinize masaj yapabilirsiniz. Bu durum hem saç tellerinizin kalınlaşmasına hem de saçlarınızın dökülmesine engel olacaktır.

-Diş etlerinizde çekilme ve kanama şikayetiyle karşı karşıyaysanız yine bu sorunu ada çayı ile doğal yoldan tedavi edebilirsiniz. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra adaçayı ile gargara yapmanız yeterli olacaktır.

ADA ÇAYININ ÖZELLİKLERİ NELER?

Ada çayının birçok tıbbi özelliği vardır. Bir uyarıcı ve bir balgam söktürücüdür. Anti-inflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve aynı zamanda bir iştah arttırıcı olarak görev yapmaktadır.

Ada çayı bu özellikleri nedeniyle, adaçayı çay birçok sağlık yararları sağlar. Normalde bu kadar küçük miktarlarda tüketildiği için adaçayı önemli miktarlarda kalori, karbonhidrat, protein veya lif içermez.

ADA ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Ada çayının kaynatılmasından çok demlenerek hazırlanması gerekir. Bu sayede besin değerleri korunur ve tadı daha yoğun bir ada çayı elde edilir. Ada çayının 2 dakikadan fazla kaynatılması da toksiklerin ortaya çıkmasına yol açarak çayın zararlı hale gelmesine neden olur.

Yaklaşık 2 gram ada çayının üzerine 200-250 ml kaynar su ilave edilir ve 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Yaprakları süzülen ada çayı fincana konarak servis edilir.  

ADA ÇAYINI KİMLER İÇEMEZ?

Ada çayını tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Ada çayını kimler içemez? Ada çayını kimler içmemeli? Salvia cinsinden olan bitkilere alerjisi olan kişilerin ada çayı tüketmesi, alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ada çayının mide bulantısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında iyi geldiği bilinse de, fazla tüketilmesi midede yanma hissine ve ağrıya sebep olabilir. Yan etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterse de ada çayının günde 3 bardaktan fazla içilmemesi önerilir.  Ada çayını kimler içmemeli? 

-Çok düşük tansiyona sahip olanlar 

-Sürekli ilaç kullananlar

-Şeker hastalarının ada çayı tüketmesi tavsiye edilmiyor.

-Hamileler de doktoruna danışmadan ada çayı tüketmemelidir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.