DOLAR 32,2041
EURO 35,0865
ALTIN 2.472,04
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 22°C

ABD’li Şirketin Türkiye’de de Test Edilen COVID-19 Aşısı Yüzde 90 Etkili Oldu

09.11.2020
A+
A-

ABD’li ilaç şirketi Pfizer’in Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech SE ile üzerinde çalıştığı ve faz 3 çalışmaları kapsamında Türkiye’deki gönüllülere de uygulanan COVID-19 aşısı hakkında önemli açıklamalar geldi.

Yapılan açıklamalara göre COVID-19 aşı adayı, klinik denemelerin son aşamasında başarılı oldu. Buna rağmen Pfizer, aşının hemen piyasaya sürülmeyeceğini, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) onayına sunulacağını belirtti.

Pfizer, COVID-19 aşısının yüzde 90 etkili olduğunu açıkladı

COVID-19 aşısı

Şu ana kadar 43 binden fazla gönüllünün katıldığı faz 3 çalışmaları sırasında katılımcılardan bir gruba iki doz COVID-19 aşısı enjekte edilirken; diğer gruba tuzlu su plasebo verildi. Aşılama çalışması sonrası elde edilen verilerde aşının COVID-19’a karşı yüzde 90’ın üzerinde bir etkinliğe sahip olduğu tespit edildi.

Pfizer CEO’su Albert Bourla, verilerin aşının COVID-19’a karşı etkili olduğunu ortaya koyduğunu dile getirirken, “Faz 3, COVID-19 aşısı denememizin ilk sonuçlarıdır. Bu aşama, aşımızın COVID-19’u önleme yeteneğinin ilk kanıtını ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Pfizer, COVID-19 aşısının kasım ayı içinde resmi onay almasını bekliyor

aşı adayı

Pfizer’in açıklamalarına göre aşı, ilk dozdan 28, ikinci dozdan ise 7 gün sonra enjekte edildiği kişiye COVID-19’a karşı koruma sağlıyor. Ayrıca Pfizer, COVID-19 aşısının kasım ayının üçüncü haftasında FDA onayını almasını beklediğini belirtti.

Geliştirdikleri aşının COVID-19’a karşı kesin bir koruma sağlamasıyla ilgili konuşan Bourla, “Bugün gelen haberlerle, dünyanın dört bir yanındaki insanlara, bu küresel sağlık krizine son vermeye yardımcı olacak çok ihtiyaç duyulan bir atılım sağlamaya önemli bir adım daha yaklaştık. Önümüzdeki haftalarda binlerce katılımcıdan elde edilen ek verileri paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.