ABD’de Yeni Dünya vida kurdu sineği vakası ve geçmiş salgınlar: riskler, tedavi ve ekonomi etkileri
ABD’de Yeni Dünya Vida Kurdu sineği vakası ve geçmiş salgınlar: riskler, tedavi ve ekonomi etkileri hakkında güncel, güvenilir özet.
ABD’de yetkililer, Pazar günü ülkede ilk kez Yeni Dünya vida kurdu sineği (Cochliomyia hominivorax) vakasının bir insanda tespit edildiğini duyurdu. Olay, El Salvador’dan ABD’ye dönen bir hastada saptandı ve CDC tarafından 4 Ağustos’ta doğrulandı. Hastanın iyileştiği ve başka insanlara ya da hayvanlara bulaşma belirtisi görülmediği bildirildi.
Yeni Dünya vida kurdu sineği hakkında merak edilen sorulara yanıt bulmak amacıyla, ABD Tarım Bakanlığı’na bağlı Hayvan ve Bitki Sağlığı Denetim Servisi (Aphis) bu türün yıkıcı bir zararlı olarak tanımladığını belirtiyor. Yetişkin sinekler ev sineği ile karşılaştırılabilir büyüklükte olup, turuncu gözler ve metalik mavi-yeşil bir gövdeyle dikkat çekerler; sırtlarında üç koyu şerit bulunur.
Larvalar, yaşayan bir hayvanın etine gömülerek ciddi ve çoğu zaman ölümcül hasarlara yol açabilir. Sinekler Orta Amerika ve Güney Amerika’da yaygındır ve özellikle çiftlik hayvanlarını, evcil hayvanları ve bazen insanları etkileyebilir. İnsanlarda nadiren görülse de, hayvanlarda tahribat yaratma potansiyeli yüksektir.
Larvaların beslenme davranışı nedeniyle “vida kurdu sineği” denir. Dişi sinekler, yaralanmış bölgelerdeki açık yarılara yumurta bırakır; yumurtadan çıkan yüzlerce larva, canlı dokuyu parçalayarak ilerler. Tedavi edilmezse konakçı hayvanı öldürebilir. Geçmiş deneyimler, bu zararlı için koruma ve kontrol önlemlerinin hayati önem taşıdığını gösterir.
Tedavi süreci, larvaların tamamen çıkarılması ve yaranın dezenfekte edilmesiyle sınırlıdır. Özellikle açık yaraları olan kişilerde erken müdahale, mortalite oranını düşürür. İnsanlarda enfeksiyon nadir görünse de salgın bölgelerinde risk daha yüksektir.
Geçmiş salgınlar incelendiğinde, 1933’te güneybatı’dan başlayıp 1934’te Mississippi, Alabama, Kuzey ve Güney Carolina, Georgia ve Florida’ya yayıldığı görülüyor. 1960’larda ise milyonlarca kısır erkek sinek salımıyla bu tür tamamen ülkeden temizlenmiştir. Son salgın ise 2023’te Panama’dan başlamış ve Orta Amerika ile Meksika üzerinden kuzeye doğru ilerlemiştir.
ABD Tarım Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Meksika’dan yılda yaklaşık bir milyon sığır ithal edilmektedir. Bu nedenle salgının sadece hayvancılığı değil, 100 milyar doların üzerinde ekonomik faaliyeti tehdit edebileceği düşünülüyor. Yetkililer şu anda halk sağlığı riski açısından durumun çok düşük olduğunu vurgulamaktadır.
Güncel gelişmeler ve önceki salgınlarla ilgili bilgiler, salgınların yayılma yolları ve ticaret üzerinde etkilerini içermektedir. Kaynak olarak Haberler.com belirtiliyor.