DOLAR 32,6924
EURO 34,8957
ALTIN 2.508,72
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Ağaçtan Üretildi: Kanseri Yok Ediyor

10.09.2021
A+
A-

Bartınlı Profesör porsuk ağacından elde ettiği ilaç ile kanser hücrelerini küçültüp, yok etmeyi başardı.

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi olan Prof. DR. Halil Barış Özel porsuk ağacından elde ettiği ilaç bileşeniyle kanser hücrelerini küçülterek yok etmeyi başardı.

PORSUK AĞACINDAN ELDE ETTİĞİ İLAÇLA KANSERLİ HÜCRELERİ YOK EDİYOR

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Barış Özel uzun süredir kanserleri hücreleri yok etmek için çalışmalar yürütüyordu. Yaptı çalışmalar hakkında açıklamada bulunarak bilgi veren Özel ‘Elde ettiğimi bileşik, ovaryum, meme, prostat ve küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin tedavisinde tek veya diğer kemoterapötik bileşiklerle kullanıldığında kanser hücrelerini küçülterek yok etmektedir’ dedi.

KANSERE ÇARE OLAN PORSUK AĞACININ NESLİ TÜKENİYOR

Prof. Dr. Araştırmaları sonucunda kansere çare olabileceği tespit edilen porsuk ağacının ise nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Porsuk ağaçlarının tam 17 çeşidinde de kansere karşı savaşabilen Taxol adı verilen madde tespit edilmişti.

KANSER İLACINDA DIŞA BAĞIMLILIĞI BİTİRELİM

Kanser ve birçok hastalıklarda kullanılan ilaçlarda dışa bağımlılığın son bulmasını istediğini belirten Özel  “Gen grupları kurularak türün devamlılığı ve Taxol üretimi sağlanmalı. Ülkemizin ilaçta dışa bağımlılığı düşünüldüğünde ileride değerli ilaç hammaddelerinin üretilmesi için doğal kaynaklarımızın araştırılması ve bu yerli kaynaklardan yararlanılarak hammadde elde edilebilmesi ve üretiminin yapılması, yeni ilaç moleküllerinin geliştirilmesine nazaran daha ulaşılabilir bir hedeftir’ diyerek. İlaçta dışa bağımlılık yerine ülkemizde kuracağımız sistemler ile doğal kaynaklarımızdan faydalanmamız gerektiğine vurgu yaptı.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.