DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 18°C

43 Yıldır Kaynağı Bulunamayan “Wow! Sinyali” İçin Olası Bir Kaynak Bulundu

25.11.2020
A+
A-

15 Ağustos 1977’de, Ohio Devlet Üniversitesi’nde SETI projesi kapsamında çalışmalarına devam etmekte olan Dr. Jerry R. Ehman, Big Ear radyoteleskopu ile “Wow! sinyali” olarak adlandırılan ve 72 saniye süren dar bantlı bir radyo sinyali tespit etmişti.

Söz konusu güçlü radyo sinyali için o dönem tek mantıklı açıklamanın Dünya dışı bir akıllı yaşam formu olabileceği söylense de aradan geçen 43 yıllık sürede yapılan pek çok araştırmaya ve çalışmaya rağmen sinyalin kaynağı takip edilemedi.

wow sinyaliThe Exoplanets Channel’ın kurucularından amatör astronom ve YouTuber Alberto Caballero, arXiv sunucusuna yüklediği yeni makalesinde söz konusu “Wow! sinyali”nin kaynağına bir açıklama getirmiş olabilir.

Avrupa Uzay Ajansı’na bağlı Gaia gözlemevinde çalışan bir ekip tarafından oluşturulan Gaia veritabanındaki yıldızları inceleyen Caballero, söz konusu sinyal gerçekten de Dünya dışı bir akıllı yaşam formundan geliyor olma ihtimaline karşı Güneş benzeri yıldızları incelemeye başladı.

wow sinyali kodlar

Caballero, uzun süren çalışması sonucunda Güneş’in adeta ikizi olan 2MASS 19281982-2640123 yıldızının “Wow! sinyali”nin kaynağı olabileceğini buldu. Yine de yıldızın bulunduğu bölgede sinyalin kaynağı olabilecek farklı adaylar da bulunuyor.

Caballero’ya çalışması, “Wow! sinyali” için kesin bir kaynak göstermese de gerekli donanımlara sahip gökbilimcilerin üzerinde çalışmalar gerçekleştirebilecekleri ve dış gezegenlerini inceleyebilecekleri uygun bir aday sunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.