Samsun’da II. Yaşlılık Şurası Öncesi İl Yaşlılık Çalıştayı Başladı
Samsun’da II. Yaşlılık Şurası öncesi İl Yaşlılık Çalıştayı başladı; yaşlılık politikaları için işbirliği ve yenilikçi çözümler için önemli adımlar atılıyor.
Yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmayı ve hak temelli yaşlanma politikalarını geliştirmeyi hedefleyen Bakanlık, 2. Yaşlılık Şurası öncesinde 81 ilde düzenlenen il yaşlılık çalıştaylarını Samsun’da başlatmıştır. Samsun Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü’nün Çok Amaçlı Toplantı Salonu’nda yapılan çalışma, bir gün sürecek olup açılışta Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kemal Gümrükçü’nün konuşmasıyla başlamıştır.
Gümrükçü, ülkedeki doğum oranlarının düşmesi ve yaşam süresinin uzaması nedeniyle yaşlı nüfusun giderek arttığını belirterek, nüfus yapısındaki bu değişimin yanı sıra sosyal, ekonomik ve kültürel politikaların da gözden geçirilmesini zorunlu kıldığını ifade etmiştir. Bakanlığın, yaşlı bireylerin toplumsal yaşamın tüm alanlarına katılımını sağlamak amacıyla mevcut hizmet modellerini uygulamaya devam etmek, geliştirmek ve yeni modelleri hayata geçirmek konusunda kararlı olduğunu söylemiştir. Bu süreçte bilimsel verilerden, yerelde hizmet sunan uzmanların tecrübelerinden ve sahadan elde edilen bilgilerden azami ölçüde faydalanılacağını vurgulamıştır.
Yaşlıların yaşam konforunu artırmak amacıyla öncelikli hedefin, onların kendi aile ortamlarında bağımsız biçimde yaşayabilmeleri olduğu dile getirilmiştir. Bu amaçla, Sosyal Hizmet Merkezleri aracılığıyla danışmanlık hizmetleri sunulmakta, yalnız yaşayan yaşlılar için öncelikle aile ve yakın çevre ile iletişim sorunlarının çözülmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Ayrıca yaşlıların sosyal hayata katılımını desteklemek için gündüzlü bakım hizmetleri, evde destek programları ve benzeri uygulamalar hayata geçirilmektedir. Çalışmaların yapılamadığı durumlarda ise Vefa Yaşlı Evde Bakım Programı ve belediyelerin temizlik ile bakım destek hizmetleri devreye alınmaktadır.
İlimizde, yaşlılara yönelik 5’i resmi, 2’si özel olmak üzere toplam 7 bakım kuruluşu faaliyet göstermekte olup bu kuruluşlarda 460 yaşlı misafir edilmektedir. Halihazırda 215 yaşlı için sıra beklenmekte ve bu kişilerin gündüzlü bakım hizmetlerinden yararlandırılması için paydaş kurumlarla koordineli çalışmalar sürdürülmektedir. Bakanlığın koordinasyonunda, II. Yaşlılık Şurası öncesinde Samsun İl Yaşlı Çalıştayı için bugün bir araya gelinmiştir. Şura kapsamında ildeki yaşlı bireylerin sorunları ve çözüm önerileri, katılım sağlayan kurum temsilcilerinin bilgi ve tecrübeleriyle değerlendirilecek ve çalıştay sonucunda hazırlanacak rapor Bakanlığa sunulacaktır.
Gümrükçü, çalıştayın Samsun’da yaşayan yaşlı bireylerin karşılaştığı sorunları tespit etmek, çözüm önerilerini değerlendirmek ve ortak akılla uygulanabilir politikalar geliştirmek açısından büyük bir fırsat olduğuna işaret etmiştir.
Konuşmaların ardından Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdinç Yavuz, “Yaşlı Bireylere Yönelik Sağlık Hizmetleri” başlıklı bir sunum yapmıştır. Ardından katılımcılar 5 gruba ayrılarak çalıştay oturumlarına geçmiştir.
- Samsun Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Eyüp Çakır
- Samsun Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Özdemir
- Milli Eğitim İl Müdür Yardımcısı Yaşar Teyyare
- İl Jandarma Komutanlığı Jandarma Yarbay Çağım Barış Türüdü
- ilgili kişiler ve davetliler
Kaynak: AA / Fatih Mehmet Kürkçü – Güncel Kaynak: Haberler.com