DOLAR 32,3659
EURO 34,7153
ALTIN 2.400,57
BIST 10.173,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Teknoloji üretimi durur mu? Durursa ne olur? Corona virüs salgını sebebiyle birçok teknoloji firması, çalışmalarını durdurdu. Bunun sebebi ise fabrikalardaki…

09.04.2020
A+
A-

Teknoloji üretimi, her an tamamen durabilir. Bu da dünya çapında büyük krizlere yol açabilir. Şimdi dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan sizleri videomuzla baş başa bırakalım. İyi seyirler…

Teknoloji üretimi durursa ne olur?

Koronavirüs hayatımızı ciddi derecede olumsuz etkiledi. Hayatımız ile birlikte teknoloji dünyasını da derinden sarstı ve hasarlara yol açtı. Her geçen gün büyüyen salgın, nasıl oldu da teknolojiyi kökünden durdurdu. Nasıl oldu da dünyanın en büyük şirketleri bile faaliyetlerini geçici süre durdurmak zorunda kaldı. Zorunda kaldı diyorum çünkü gerçekten zorunda kaldılar.

 Corona virüs’ün çıkış noktası Çin, bu işin ana üssüydü. Teknoloji anlamında en başarılı ülke değildi. Ancak üretim konusunda sınırları aşmayı başardı.

Dünyanın en büyük üretim üslerinde biri olan Foxconn, Çin’de. iPhone bile Çin’de üretiliyor, sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Kii bu doğru. Apple Foxconn’a üretim yaptırtıyor. Ve şu anda Apple’ın Çin dışında ciddi sayıda üretim yapabileceği bir yer yok. Foxconn da 14 Nisan’a kadar kapalı.

Dolayısıyla dünyanın en büyük teknoloji şirketleri üretimi azaltmak, hatta duraklatmak zorunda kaldı. İstatistikler de bunu gösteriyor. Akıllı telefon sevkiyatlarında, Şubat ayında, yüzde 38 düşüş yaşandığını belirtiyor. Yılın ilk yarısı için tahmin edilen azalma oranı ise yüzde 30 şeklinde. Yani doğru tahmin. Az bile olabilir.

Corona virüs kısa bir süre içerisinde sona ermezse tamamen duracak. İnsanlar teknolojiye ulaşamayacak. Sonunda da birçok ürün grubu, kara borsaya düşecek. Ülkemizden bir örnek verelim: Oyun konsolları…

Bu çok güzel bir örnek. Ama daha kötüsünü de düşünebiliriz. Kara borsaya düşecek ürünün bile kalmaması. 

Üretimin temeli de teknolojiye dayanır. Ve bu üretimi sadece akıllı telefon, otomobil olarak düşünmemeliyiz. Gıdası da, tekstili de buna dahil.

Bunların üretilmediğini düşünsenize. Elimizdeki stok ne kadar yeter? 1 hafta, 2 hafta? Endişelenmeyin, tüm insanlara minimum 10 ay yetecek gıda mevcut. Fazlasını bilemiyorum.

Teknolojiye döndüğümüzde son tüketiciyi ilgilendiren teknoloji telefon, tablet ve bilgisayarlardır. Bunların üretiminin durması, fiyatların yükselmesine sebep olacak. Bununla doğru orantılı olarak ekonominin küçülmesi de gerçekleşecek. İnsanlar satın alamayacak. Belli bir süre teknolojiyi unutacağız.

Dünyada gerileme olacak ve düzen yeniden kurulabilir. Belki de yeni üretim üssü Çin değil Türkiye olacak. Teknolojinin üretilmesi bittiği anda tüm bu düzen değişebilir. İmkansız geliyor fakat değil. Bilgisayar dünyasında bir kodun tüm sistemi değiştirebildiği gibi bu dünyada tek bir salgın sistemi yeniden şekillendirebilir.

Ama şu bir gerçek ki: Tarih boyunca çok çalışanlar daima kazanmıştır, böyle de devam edecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.