DOLAR 32,3505
EURO 35,1028
ALTIN 2.309,84
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

4 Bacaklı Doğan Bebeği Türk Hekimleri Tedavi Etti

03.12.2020
A+
A-

Somali Mogadişu Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ‘parazitik yapışık ikiz’ ve genitoüriner malformasyon (çift perine mesane ekstrofisi ve kloaka ekstrofisi) tanılarıyla dünyaya gelen bebeğin aynı zamanda minik bedeninde çok ağır anomaliler de yer alıyordu. Yapılan görüşmelerden sonra Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi edilmesine karar verilen minik bebek sağlığına kavuştu.

UZMAN KADRO TARAFINDAN AMELİYAT EDİLDİ

Ameliyat planlandıktan sonra Somalili bebek, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Ayşenur Celayir’in koordinasyonunda uzman bir kadro tarafından operasyona alındı.

Yaklaşık 8 saat süren operasyonda bebeğin, hem fazlalık olan iki bacağı çıkarıldı, hem de genitoüriner ve bağırsak sistemini ilgilendiren anomaliler düzeltildi.

ERKEK OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYORDU ANCAK BEBEK KIZ ÇIKTI

Bunun yanı sıra, doğumu esnasında erkek olduğu düşünülen bebeğin ameliyat esnasında iç organlarından kız olduğu da anlaşıldı.

İlerleyen süreçte ayrık duran pubis kemiğinin birbirine yaklaştırılması için operasyona alınması planlanan bebeğe, daha sonra da genitoüriner rekonstrüksiyon ameliyatı yapılacak.

‘DÜNYAYA ÖRNEK OLABİLECEK İŞLER YAPILIYOR’

Bebeğin Türkiye’ye geliş hikayesini anlatan Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Semra Kayataş Eser, bebeğin ‘parazitik yapışık ikiz’ ve genitoüriner ve anorektal malformasyon tanılarıyla doğduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı:

‘Sonrasında bebek, Sağlık Bakanlığımız ile irtibata geçilerek sağlık turizmi kapsamında hizmet veren bir hastane olmamız sebebiyle hastanemize yönlendirildi. Hastanemiz hem ekipman hem insan gücü bakımından bu tür komplike ameliyatları yapabilecek, üst düzey hizmet verebilecek bir hastane. Dolayısıyla hastanemizde çocuk cerrahi hocamızın önderliğinde, ortopedi, plastik cerrahi, anestezi ve yeni doğan yoğun bakım ekibinin katılımıyla, üstün gayretleriyle çok başarılı bir ameliyat gerçekleştirildi. Bebeğimizin sağlık durumu gayet iyi.’

Bebek iyileştikten sonra ülkesine geri gönderileceğini belirten Eser, ‘Ülkemiz çok başarılı bir Kovid-19’la mücadele sürecini atlatırken, bir yandan da hem ülke içinden hem de yurt dışından hastaları getirerek çok büyük bir gayretle hizmetlerine devam ediyor. Bu konuda ben de Sağlık Bakanlığımıza ve üniversitemize minnettarım. Biz hizmetlerimize en üst noktada devam ediyoruz. Bu tür güzel hizmetleri anlatmak lazım hem dünyaya hem ülkemize. Hakikaten çok güçlü bir ekibi var Sağlık Bakanlığının, çok güzel işler yapılıyor. Dünyaya örnek olabilecek işler yapılıyor. Ünümüzün dünyayı aşması, oralara ulaşması lazım’ dedi.

‘MİLYONDA BİR DOĞUMDA GÖRÜLÜYOR’

Ameliyatta yer alan Prof. Dr. Ayşenur Celayir de karşılaştıkları vakanın dünyada çok nadir görüldüğünü söyledi.

Celayir, ‘Bunu yapışık ikiz gibi düşünebilirsiniz ama üst taraf gelişmemiş, sadece aşağıda dört bacak şeklinde gelişmiş ve yanında çok ağır bir genital malformasyon da beraberinde. Aslında genital malformasyonu çift sayılabilir. Bir taraf tam komplet gelişmiş, öbür taraf yarı gelişmiş şekildeydi. Biz bir ekip olarak bu ameliyatı gerçekleştirdik. Hastanemizde plastik ve rekonstrüktif cerrahi olmadığı için SBÜ Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesinden Plastik Rekonstrüktif Cerrahı Uzmanı Op. Dr. Perçin Caşkan, SBÜ Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Talmaç, anestezi uzmanı Dr. Neslihan Baş Kılıç ve Dr Ferah Alay Ünal ile operasyonu gerçekleştirdik’ ifadelerini kullandı.

Ekip çalışmasıyla ilk olarak parazitik olan bacakları çıkardıklarını, ardından da genital ve makat bölgesindeki cilt defektlerini bacaktaki fazlalık derilerle kapatacak şekilde flepler hazırladıklarını belirten Celayir, aynı zamanda mesane ve kloaka ekstrofisilerini de onardıklarını ve ardından kapattıklarını, hastanın kaka yapmasını sağlayacak bir kolostomiyi de gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

Anne sütüyle beslenen, aynı zamanda damar yolundan da takviye edici beslenme ve ilaçlar kullanılan bebeğin sağlık durumunun iyiye gittiğine dikkati çeken Prof. Dr. Celayir, şu bilgileri aktardı:

‘Literatürde taradığımız zaman daha çok Afrika ülkelerinde olmak üzere milyonda bir doğum şeklinde Türkçe olarak da ‘parazitik yapışık ikiz’ olarak adlandırılan bu anomali görülmekte. Bundan sonra 1-1,5 yaş civarında ayrık duran leğen kemiklerini döndürerek önden pubisi birbirine yaklaştıracağız. 6 ay, 1 yıl sonra genitoüriner rekonstrüksiyon ameliyatını yapmamız gerekiyor. Aşamalı olarak birkaç ameliyattan sonra daha normal bir yaşama kavuşacaktır. Dünya literatüründe bu hastalıkla ilgili az sayıda bildirilmiş vakalar mevcut. Değişik yerlerden parazitik ikizler olabiliyor. Dört bacaklı olgu sayısı çok fazla değil. Onlarca sayıda diyebilirim. Ülkemizden dünya literatürüne girmiş olanlardan bir yayına rastlamadım henüz. Belki literatüre kazandırılacak ilk vaka olabilir.’

Celayir, bebeğin tedavi edilmesinde multidisipliner bir ameliyat yaklaşımından sonra, çocuk cerrahisi yoğun bakım ünitesinde hem hemşirelik hizmeti hem de çocuk cerrahisi ekibinin özverili çalışmalarıyla bebeğin bakımının devam ettiğini belirtti.

‘ÇOK MUTLUYUM’

Bebeğin annesi Muno Dahir de anomaliyi çocuğunun doğumundan sonra öğrendiklerini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

‘Türkiye’ye gideceğini öğrendikten sonra gerçekten çok mutlu oldum. Çünkü bu ameliyatın bizim ülkemizde yapılması zordu. Yüksek teknoloji ve doktorlarımız yoktur. Bundan dolayı buraya geleceğini öğrendikten sonra mutluluk hissettim. Şu anda operasyonlar geçirdi, tekrar geçireceğini de bize söylediler. İnşallah bir sonraki ameliyatlarla da daha iyi olur diye düşünüyorum. Türkler yardım ettiği için onlara çok teşekkür ederim. Buradaki doktorlara, hemşirelere çok teşekkür ederim.’

İLİşKİLİ HABERLER Sağlık Bakanlığı'ından Koronavirüs Tedavisinde Doğru İlaç Kullanımına Yönelik Broşür

Sağlık Bakanlığı’ından Koronavirüs Tedavisinde Doğru İlaç Kullanımına Yönelik Broşür

Koronavirüs Salgını 7 Yıl Öncesinden Biliniyordu

Koronavirüs Salgını 7 Yıl Öncesinden Biliniyordu

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.