DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 16°C

Zatürre Aşısı Hakkında Merak Edilenler

18.09.2020
A+
A-

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç .Dr. Elif Hakko, zatürre aşısı (pnömokok aşısı) hakkında en çok sorulan sorulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte zatürre aşısı hakkında merak edilen 11 gerçek…

ZATÜRRE AŞISI HAKKINDA MERAK EDİLEN 11 GERÇEK

Pnömokok aşısı hem koronavirüsten korumaz hem de koronavirüsün zatürreye neden olmasına engel olmaz. Pnömokok aşısı herkese önerilen bir aşı değildir. 2 yaş altı bebeklere rutin olarak yapılır. Pnömokok aşısı için zatürre aşısı demek doğru değil. Aşı, pnömokokların sebep olduğu zatürre, menenjit ve diğer enfeksiyonların büyük bir kısmının önlenmesini sağlar. Pnömokok aşısı 65 yaş üstü kişiler için gereklidir. Zatürre aşısı 2 ila 65 yaş arası kişilerde kronik hastalık varsa önerilmektedir. Koronavirüsün kendisi viral pnömoni yapabilir. Pnömokoklar, influenza yani gripte ikincil enfeksiyonların sebebi olabilirken bu koronavirüs hastalarında daha sık görülmez. Hatsa koronavirüs sebebiyle yoğun bakım ünitesine yatış yaparsa hastane enfeksiyonu etkenleri ile bakteriyel zatürreler (pnömoni) olabilir. Kronik hastalık durumu, dalak olmaması, orak hücreli anemi, kanser, kronik akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları ve otoimmün hastalığı (bağışıklık sistemi bozukluğu) olanlar pnömokok aşısı için doktora başvurması gerekir. Astım hastaları ise risk grubunda yer almaz bu nedenle aşı olmalarına gerek yoktur. 2 tip pnömokok aşısı var: Biri konjuge olan, tek doz önerilir, diğeri ise polisakkarit olan. Bu, uzun süreli antikor sağlamadığı için 5 yılda bir tekrarlanması gerekir. Önce konjuge aşı, ardından en az 2 ay geçtikten sonra polisakkarit aşı yapılabilir. Biri diğerinin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır. Türkiye’de yeterli aşı bulunmadığı için aşı yalnızca gerekli olan kişilere önerilmeli. Yukarıda yer alan gruplar içinde değilseniz aşı olmanıza gerek yok.

İLİşKİLİ HABERLER Milli Savunma Bakanlığı'nda Koronavirüsten Vefat

Milli Savunma Bakanlığı’nda Koronavirüsten Vefat

Bill Gates, Koronavirüs Aşısı İçin Çıkış Tarihi Verdi

Bill Gates, Koronavirüs Aşısı İçin Çıkış Tarihi Verdi

Koronavirüse Karşı Müzikte Yeni Çözüm

Koronavirüse Karşı Müzikte Yeni Çözüm

Koronavirüsü Tamamen Etkisiz Hale Getiren Antikor Keşfedildi

Koronavirüsü Tamamen Etkisiz Hale Getiren Antikor Keşfedildi

İLİşKİLİ GALERİLER Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Doğa Rutkay: Koronavirüse Karşı Önlemlerimizi Alıyoruz

Doğa Rutkay: Koronavirüse Karşı Önlemlerimizi Alıyoruz

Bülent Ersoy Korona mı Oldu?

Bülent Ersoy Korona mı Oldu?

Koronavirüs'e Grafitili Farkındalık

Koronavirüs’e Grafitili Farkındalık

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.