Yutma Bozukluğu Tedavisinde Multidisipliner Yaklaşım Önemli
Yutma bozukluğunu multidisipliner yaklaşımla ele alan tedavi yöntemleri, güvenli tanı ve etkili rehabilitasyon için kapsamlı bilgiler sunar.
Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sedat Öktem ve ekibi, yutma bozukluğunda hızlı ve etkili tanı ile tedavi süreçlerini bir araya getiriyor. Bu ekibe kulak burun boğaz, çocuk göğüs hastalıkları ve gastroenteroloji uzmanları, bir yutma terapisti ve diyetisyen eşlik ediyor.
Sağlık grubundan edinilen bilgilere göre yutma bozukluğu bazı hasta gruplarında daha sık görülüyor. Özellikle prematüre bebekler, kas hastalıkları olanlar ve uzun süre entübe kalmış bireyler bu sorunla daha sık karşılaşıyor.
Öktem, yutma bozukluğunun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtirken, boğulma, öksürük, hırıltı veya ses değişiklikleri gibi belirtilerin bu durumun habercisi olabildiğini aktardı. Yiyeceklerin akciğerlere kaçması ya da mideye ulaşamaması, bozukluğun temel tanımları arasında yer alıyor ve yutma süreci sırasında üst hava yollarındaki kas-kıkırdakların koordineli çalışması gerektiğini vurguluyor.
Tanı yöntemleri arasında flexible endoskopik yutma çalışması ile yutma sırasında yiyeceklerin soluk borusuna kaçıp kaçmadığının gözlemlenmesi ve videofloroskopik yutma çalışması ile yutmanın röntgenle izlenmesi bulunduğunu belirtti. Gerekli durumlarda kulak burun boğaz, çocuk gastroenteroloji ve çocuk göğüs hastalıkları bölümlerinin bir araya geldiği üçlü endoskopi ile üst hava yolları, yemek borusu, mide ve akciğerler aynı anda değerlendiriliyor.
Tedavi yaklaşımı olarak öncelikle yutma terapisi ve yiyecek kıvamının düzenlenmesini gösteren Öktem, bölgesel kasları güçlendirmek ve yutma bilincini artırmak amacıyla özel terapiler uygulanacağını söyledi. Sıvı gıdalar yerine kıvam arttırıcı ürünlerin kullanılması, kaçakları azaltmada etkili olabiliyor.
Multidisipliner bir çalışma ekibinin hastaların tanı ve tedavisinde kilit rol oynadığını vurgulayan Öktem, kulak burun boğaz, çocuk göğüs hastalıkları, çocuk gastroenteroloji, yutma terapisti ve diyetisyenden oluşan ekip sayesinde sürecin hızlı ve doğru yönlendirildiğini kaydetti.
Ebeveynlere yönelik uyarılarında ise çocuklarda yutma sırasında boğulma, öksürme, hırıltı veya ses değişikliği gibi belirtiler gördüklerinde mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerektiğini belirtti. Özellikle tekrarlayan zatürre, krup veya astım ataklarının kontrolünün zorlaştığı durumlarda yutma bozukluğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini de ekledi.
Kaynak: AA / Enes Ege – Ekonomi Kaynak: Haberler.com