DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Yürüyüş Yapmanın Sağlığımıza Ne Kadar Faydalı Olduğu Bir Kez Daha Kanıtlandı: Diyabete Karşı Bile Etkili!

09.08.2022
A+
A-

Diyabet, dünyada en fazla görülen hastalıklardan biridir. İnsan yaşamını olumsuz yönden oldukça etkileyen bu hastalık ölümcül bile olabiliyor. Diyabet ile ilgili yapılan son araştırmalar sonucunda oldukça ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Yedi çalışmayı inceleyen İrlanda’daki Limerick Üniversitesi’nden araştırmacılar, yemekten sonra yapılan iki dakikalık yürüyüşün bile kan şekerini düşürdüğünü ve tip 2 diyabet riskini azalttığını keşfettiler.

Araştırmayı yürüten ekip, genellikle yemek yedikten 1 ya da 1,5 saat sonra yürüyüş yapılmasını öneriyor. Çünkü bu zaman aralığında kan şekeri en yüksek seviyededir ve kaslar yiyeceklerden gelen yakıtı daha rahat emer. Ayrıca ekip, yemekten sonra yapılacak olan 2 ila 5 dakika arasındaki mini yürüyüşlerin de oldukça faydalı olduğunu da açıkladılar.

Yemekten sonraki yürüyüşler kan şekeri seviyesini düzenliyor

Yürüyen adam

Araştırmacılar oturmaya karşı yürümenin insülin ve kan şekeri seviyeleri de dahil olmak üzere kalp sağlığı üzerindeki etkilerini gösteren yedi çalışmayı incelediler. Bu çalışmaların ve yapılan incelemelerin sonucunda yemekten sonra hafif yürüyüş yapmanın kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinde önemli bir etkiye sahip olduğu ortaya çıktı.

İncelenen çalışmaların beşindeki katılımcıların hiçbiri prediyabet ya da tip 2 diyabet değildi. Kalan iki çalışmadaki katılımcılar ise bu tür hastalıkları olan ve olmayan kişilerden oluşuyordu. Çalışmalarda yer alan katılımcılardan bir gün boyunca her 20 ila 30 dakikada bir 2 ila 5 dakika ayakta durmaları ya da yürümeleri istendi. Bunun sonucunda, yemekten sonra sadece birkaç dakikalık yürüyüşün, oturmaya kıyasla kan şekeri düzeyini önemli ölçüde iyileştirdiği ortaya çıktı. Bunun nedeni, hafif yürüyüşün ayakta durmaktan daha aktif kaslar gerektirmesi ve kan dolaşımında çok miktarda şeker bulunduğunda şekeri kullanmasıdır.

Araştırmayı yürüyen ekip, çalışma saatlerinde bile insanların iki ila üç dakikalık mini yürüyüşler yapmasını öneriyor ve biraz bile olsa hareket etmenin insan bedeninde oldukça faydalı değişikliklere yol açtığına işaret ediyor. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.