DOLAR 35,3765
EURO 36,4642
ALTIN 3.040,90
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 5°C
Pts 7°C
Sal 8°C

YouTube video önerileri sağlığınızı tehdit ediyor!

13.09.2019
A+
A-

Saydığımız türden besinlerin yanında İspanya ve İtalya gibi ülkelere özgü baharatlar ve sebzeler de bu önerilen besinler arasında yer alıyor. İşin en tehlikeli kısmı ise bu değil. YouTube algoritması bu tarz videoların içeriklerini kontrol etse de milyonlarca izlenen bu tarz videoları kaldırmıyor. Aksine güvenilen markaların da bu videolarda yer almasına neden oluyor.

Bilinen markalar bu girdabın içinde!

Hatta araştırmaya göre, birçok dilde sahte kanser tedavilerinin teşvik edildiğini ve yanıltıcı videoların yanı sıra büyük markalar ve üniversiteler için reklamlar yayınladığı sonucuna ulaşıldı. Sahte kanser tedavi videolarından önce ortaya çıkan, Samsung, Heinz ve Clinique dahil olmak üzere tanınmış markaların reklamları olduğu görüldü. YouTube’un reklamcılık sistemi, hem Google’a ait şirketin hem de video yapımcılarının yanıltıcı kliplerden para kazandığı anlamına geliyor.

YouTube video önerileri ve reklam algoritması nasıl çalışıyor?

Öncelikle bu kadar sahte YouTube sağlık videoları hakkında konuştuktan sonra algoritmasına bir bakalım. YouTube video önerileri ve  YouTube’daki reklamlar belirli bölgelere veya kitlelere hedeflenebiliyor. Hangi reklamın hangi kişiye hangi zamanda göstereceğinin karmaşık olduğunu aktaran YouTube Video Creators’ın kurucusu Tim Schmoyer şöyle devam ediyor:

“YouTube, platformdaki videodan ayrılmayı en aza indirmek ve reklam verene, içerik üreticisine ve elbette kendilerine en fazla değeri sağlamak için doğru reklamları doğru kişilere doğru zamanda gösterme deneyimini optimize ediyor” diyor.

BBC, sahte tedavi videolarının ayrıntılarını YouTube’a aktardı ve para kazanma politikalarını ihlal ettiği için bugüne kadar videoların 70’inden fazlasında uyarılar yayınlandı. Ancak yine de BBC’nin bu adımları kanıtlanmamış tedavileri savunan kanallar için caydırıcı oldu. Birçok kanal ya videosunu kaldırdı, ya da özel ayarlarla herkesin ulaşamayacağı videolar haline getirdi.

Uzmanların bu konuya dair açıklaması kesinlikle profesyonellerin daha fazla içerik oluşturması gerektiği. Zira profesyonel olmayanlar, profesyonel olanların yerine geçerek yanlış tedavi yöntemlerinin yayılmasına neden olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.