DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C

Kapaklı Maskelerin Koronavirüsü Filtrelemediği Ortaya Çıktı

11.11.2020
A+
A-

Koronavirüs pandemisinin başlamasıyla birlikte maskeler hayatımıza girmişti. Çok uzun süre hangi maskelerin kullanılması gerektiği ve maske kullanımının doğru yöntemleri konusunda açıklamalar yapıldı. Kapaklı maskeler de bu dönemde popüler korunma araçları arasına girdi.

ABD’de gerçekleştirilen bir araştırma ise kapaklı maskelerin virüsü filtrelemek konusunda başarısız olduğunu ortaya koydu. N95 olarak da bilinen valfli maskelerin yüksek teknolojiyle incelendiği çalışmada hava kaçışı yaşandığı keşfedildi.

Kapaklı maskelerden fayda yok

n95

COVID-19 önlemleri kapsamında vatandaşların maske takması zorunlu hale gelmişti. Bu maskeler üç katmanlı maske, kapaklı maske, bez maske gibi farklı versiyonlara sahipti. Her maskenin aynı koruyucu özelliklere sahip olmadığı da biliniyordu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan çalışmada, hava akışı modellerini filme alabilme amacıyla yüksek hızda kayıt yapabilen kamera teknolojisine başvuruldu. Daha sonra da maskesiz solunum, kapaklı maske ile yapılan solunum ve valfsiz bir maske ile yapılan solunum kaydedilerek karşılaştırıldı.

Deneylerde elde edilen görüntülerde, valfsiz maskelerin alınan nefesteki damlacıkların büyük kısmını başarıyla filtrelediğini gösterdi. Böylece bu maskeler koronavirüs riskini de azaltmaya yardımcı oluyor. Diğer senaryolar ise pek iç açıcı değil.

Videolarda çarpıcı görüntüler

n95

Maryland’de bulunan Uluslar Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’nden Matthew Staymates, “Maskelerin salgın sırasında ilk olarak hedeflediği nokta giyenin nefesini filtre etmektir. Kaydettiğimiz videoları yan yana getirdiğimizdeki fark çarpıcı. Bu videolar, valflerin havanın maskeyi filtrelenmeden terk etmesine nasıl izin verdiğini gösteriyor, bu da maskenin amacını bozuyor” ifadelerini kullandı.

Staymates, bu maskelerin inşaat işçilerini tozdan ve hastane personelini de enfeksiyondan korumak için kullanıldığını ifade ederken, üretim amaçlarının COVID-19 için kullanılan maskelerle aynı olmadığına dikkat çekti. 

Amaç birbirimizi korumak

n95 maske takmak

Araştırmacı, “Kendimi korumak için maske takmıyorum. Komşumu korumak için takıyorum çünkü asemptomatik olabilirim ve virüsü bilmeden yayabilirim. Ama üzerinde valf olan bir maske takıyorsam, yardımcı olmuyorum” dedi.

Araştırmanın sonuçları Physics of Fluids dergisinde yayımlandı. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri, insanları bu maskeleri kullanmamaları için uyardı. Bazı ABD şehirleri de N95 maskelerin kullanımını tamamen yasakladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.