Yerlikaya, Bilecik’teki Orman Yangınlarından Etkilenen Köyleri Ziyaret Etti
Yerlikaya, Bilecik’teki orman yangınlarından etkilenen köyleri ziyaret etti, yangın sonrası yapılan çalışmalar ve köylerin durumu hakkında bilgiler paylaştı.
Yerlikaya, Bilecik’teki Orman Yangınlarından Etkilenen Köylerde İncelemelerde Bulundu
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bilecik ilinde çıkan ve hızla yayılan orman yangınlarının ardından bölgede gerçekleştirilen çalışmalar ve tahribatın boyutunu yerinde görmek amacıyla incelemelerde bulunmak üzere bölgeye ziyaret gerçekleştirdi. Özellikle Osmaneli ilçesi Soğucakpınar köyü ile Gölpazarı ilçesine bağlı Köprücek köyü gibi yangınların en yoğun yaşandığı noktalarda detaylı saha çalışmaları yaptı.
Yerlikaya, yangının 28 Haziran itibarıyla başladığını ve yaklaşık 3-4 gün boyunca devam eden mücadele sonrası kontrol altına alındığını belirterek, bölgedeki afetin büyüklüğüne dikkat çekti. Yangın nedeniyle 7 köy ve 11 mahalleden toplam 721 vatandaşın güvenli bölgelere tahliye edildiğini ve yangının sona erdirilmesinin ardından, evlerinde hasar bulunmayan vatandaşların konutlarına dönmeye başladığını söyledi.
AFAD ekipleri tarafından gerçekleştirilen hasar tespit çalışmalarına değinen Yerlikaya, şunları kaydetti: “Burada 69 konut, 3 iş yeri ve 27 ahırın ciddi hasar gördüğünü tespit ettik. Ayrıca, yaklaşık 360 hektar tarım alanı ve 772 tarım aracının da felaketle karşılaştığını belirledik.”
Afet Bölgesi İlanları ve Hızlı Müdahale Çalışmaları
İlçe ve köyler bazında yapılan değerlendirmeler sonucunda, Gölpazarı ilçesine bağlı Köprücek ve Tongurlar köyleri ile Osmaneli ilçesine bağlı Soğucakpınar köyü “genel hayata etkili afet bölgesi” ilan edildi. Bu karar, bölgedeki acil ihtiyaçların karşılanmasını hızlandırdı ve ilgili birimlerin müdahale sürelerini kısalttı.
Vatandaşların acil barınma taleplerine hızlı yanıt verilerek, konteyner kentler kuruldu. Hemen aynı gün ve gece içinde, stoklarda bulunan 10 adet konteyner, bölgeye ulaştırıldı ve 2 gün içinde kurulumu tamamlandı. Her konteyner, klima, temel yaşam eşyaları, elektrik ve su sistemleriyle donatıldı ve vatandaşların yaşamını kolaylaştıracak her türlü konfor sağlandı.
Yardım ve Destekler
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, AFAD’a ilk etapta 30 milyon lira tutarında acil yardım ödeneği aktarıldığı belirtildi. Ayrıca, bölgedeki 60 haneye toplamda 5 milyon 745 bin lira nakdi yardım hemen ödenerek, mağdur ailelere destek sağlandı. İcraatlar hızlandırılarak, ödemelerin tamamı iki gün içerisinde tamamlandı.
Sağlık ve sosyal hizmetler kapsamında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 257 aileye toplam 1 milyon 285 bin lira yardım hesaplarına aktarılmıştır. Gelişmiş planlamalar ve hızlı kararlar sayesinde, ilerleyen süreçte yapılacak diğer çalışmalara da hız kazandırılıyor ve hasar tespitleri hızlandırılıyor.