DOLAR 32,3582
EURO 34,9598
ALTIN 2.324,80
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Yerli COVID-19 Aşısı Turkovac’ın Ne Zaman Seri Üretime Geçeceği Açıklandı

30.09.2021
A+
A-

Erciyes Üniversitesi’nin geliştirdiği ve faz çalışmaları devam eden Turkovac isimli koronavirüs aşısıyla ilgili yeni bir açıklama yapıldı. Bu açıklamaların sahibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dı. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda, aşının ne zaman seri üretime geçeceğine dair yeni bir tahminde bulunuldu.

Erdoğan, daha önceki dönemlerde de yaptığı açıklamayı yenileyerek, “Turkovac ve diğer milli aşı adaylarımızı en kısa zamanda seri üretime geçirerek tüm insanlığın kullanımına sunmayı taahhüt ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Peki bu en kısa zamandan kasıt neydi? Zira daha önce yapılan açıklamalarda da yerli koronavirüs aşısı için defalarca tarih verilmişti. Bu kez ne değişti?

Sağlık Bakanı: Onay alırsa ekim ayında seri üretime geçecek

Turkovac

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli koronavirüs aşısı için “Onay alması halinde ekim ayı içinde seri üretime geçeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı. Bu kez her şeyin daha net olduğunu söylemek mümkün. Türkiye’nin bazı bölgelerinde faz-3 çalışmaları devam eden aşı için herhangi bir yan etki bildiriminin olmaması, yolun sonuna gelindiğinin açık bir göstergesi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı diğer açıklamalarda ise paylaşma vurgusu yapıldı. “Kırılgan ve dezavantajlı kitlelerin, aşı, tanı, tedavi ve kişisel koruma araçlarına erişiminin desteklenmesi hem evrensel sağlık hakkıdır hem ahlaki açıdan zaruridir. Ülkeler arasındaki gelir farklılıkları aşıya ve sağlık hakkına erişimde engel teşkil etmemelidir. Bu konuda uluslararası iş birliği ve dayanışmanın azami derecede sağlanması hayati öneme haizdir. Adil, bilimsel ve insani yaklaşım bunu gerektirmektedir. Bu anlayışla 159 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi ekipman ve salgınla mücadelede ihtiyaç duyulan diğer kritik malzemeyi ulaştırdık. Başka ülkelerden tedarik ettiğimiz aşıların bir kısmını talep eden ülkelerle paylaştık. Yaygın ulusal aşılama programımızla 18 yaş üstü nüfusumuzda ikinci doz aşılanma oranında yüzde 70 hedefine çok yaklaştık.” diyen Erdoğan, aşının zorluklar içerisinde olan devletlerle paylaşılacağının sinyallerini bir kez daha vermiş oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.