DOLAR 32,3684
EURO 34,9873
ALTIN 2.324,71
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Yerli Aşı Tasarımları Mutasyonlara Karşı Daha Hızl…

05.05.2021
A+
A-

Koronavirüsle mücadele kapsamında çalışmaları devam eden yerli aşı hakkında TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, önemli açıklamalarda bulundu.

Yerli aşı çalışmaları kız kesmeden devam ediyor. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Gebze’deki TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünde yaptığı açıklamada, Türkiye’deki aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarında temel araştırma noktalarında başarılar bulunduğunu belirtti.

Türkiye’nin 1990’lı yılların ikinci yarısından itibaren beşeri aşı üretimi bulunmadığına ifade eden Mandal, gelinen noktada koronavirüs sürecinde önemli kazanımlar elde ettiklerini belirtti.

Mandal, ‘Türkiye nasıl savunma sanayisinde ithal eden ülkeyken yerlilik oranını yüzde 15’lerden yüzde 70’lere çıkardıysa şu an sadece Kovid-19 için değil geleceğe yönelik Türkiye’nin hem aşıda hem de ilaçta küresel oyuncu olabileceği potansiyeli oluştu.’ diyerek en büyük güvencelerinin Türk bilim insanları olduğunu ifade etti.

Mandal, Türkiye’de araştırma noktasında dağınık bir yapı olduğunun altını çizerek, ‘İçinde bulunduğumuz TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü koordine eden bir yapı. Bu dönemde bizim dünyayla karşılaştırıldığında en önemli farklılığımız bu dağınık yapıyı bu merkezimiz vasıtasıyla koordine ettik.’ Dedi.

AŞILAMADA KOPYALAMA YAPMIYORUZ

Kovid-19 başladığı dönemde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın koordinasyonunda Türkiye’de aşı ve ilaç geliştirmelerine yönelik yeni yöntemle 49 farklı kuruluş ve 436 araştırmacının bir araya geldiği bir platform oluşturduklarını aktaran Mandal, araştırmacıların bu altyapıyı kullandığını bildirdi.

Mandal, kültür değişimi yaşadıklarını ve seferberlik ruhuyla araştırmacıların, genç öğrencilerin gece gündüz çalıştığını bildirerek, şöyle devam etti:

‘Diğer ülkelerin diğer aşı geliştirme çalışmalarında klinik aşamada SARS ve MERS’ten dolayı bir deneyimi vardı. Biz de bu çalışma esnasında belki 5 ile 10 yıl arasında bir zaman dilimini, 1 yıl gibi bir zaman diliminde kendi hücremizden başlayıp, şu anda faz çalışmalarına geldiysek bu önemli bir başarı. Bunun takibinde de planlı şekilde ilerliyoruz. Faz 1, faz 2 ve faz 3.’

436 araştırmacının 17 projede çalıştığına dikkat çeken Mandal, ‘Bunun 7’si aşı, 10’u ilaç çalışmaları ve tedavi yöntemleri. 7 aşı çalışmasından hiçbiri birbirinin benzeri değil, her biri farklı bir aşı tipi. Geleneksel aşı dediğimiz inaktif ama yenilikçi inaktif. İçerisinde kullandığımız etkililiği artıran maddeden dolayı. Diğer 6 aşımız da biyoteknolojik aşılar ve bunlar yurt dışında bulunanların aynısı değil. Yani biz bir kopyalama yapmıyoruz. Geleceğe yönelik yatırım noktasında hocalarımızın geliştirmiş olduğu tasarımlar dünyada yenilikçi bir tasarımla gerçekleşiyor. Yenilikçi tasarımdan kastımız, etkililiğinin daha yüksek olması ve özellikle bu tip varyasyonlara ve mutasyonlara karşı da hızlı tasarımlarının yenilenebilmesi. Bu anlamda 7 aşıdan 3’ü daha ön planda gitti. Biri virüs benzeri parçacıklara (VLP) dayalı aşı, diğeri yenilikçi inaktif aşı, birisi de adenovirüs tipi aşı.’ ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki Altyapılarımızda Aşı Üretimimiz Mümkün

Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin’le salgının ilk döneminden bu yana iletişim halinde olduklarını belirten Mandal, bilim insanı olarak kendisini tebrik ettiğini fade etti.

Şahin’le iletişimlerinin birlikte neler yapabilecekleri noktasında olduğunu anlatan Mandal, ‘Hocamızın geçenlerde Almanca yaptığı bir açıklaması ne yazık ki sosyal medyada farklı bir yoruma sebep oldu. Hocamızın ‘Şu an Türkiye’nin acil ihtiyacı tedarik. Biz Türkiye’de TÜBİTAK’la bir çalışma içindeyiz.’ şeklindeki açıklamaları kendisinin tesis kurması, aşı ve ilaç odaklı çalışmalarıyla ilgili Türkiye’yle neler yapılabileceği noktasındaydı. Şu an BioNTech olarak kendisi tesis kurma noktasında 2022 yılı sonundan evvel tesisin kurulamayacağını ifade ediyor ama bu BioNTech tarafından dolayı yoksa şu an Türkiye’deki altyapılarımızda aşı üretimimiz mümkün’ şeklinde konuştu.

Mandal, TÜBİTAK’ın, hücreden faz çalışmalarında pilot ölçekte üretimin yapıldığı bir yer olduğunu ancak üretim merkezi olmadığını belirterek, bunların üretim merkezinin gerekli yetkinliğe sahip firmalar olduğunu, Türkiye’de de bu anlamda yetkin firmalar bulunduğunu sözlerine ekledi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.