DOLAR 32,3744
EURO 35,0015
ALTIN 2.325,97
BIST 9.090,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Yeni Zelanda’ya Yağan Fosforlu Yeşil Meteorların Sırrı Açıklandı (Hayır, Bilim Kurgu Filmi Çekimleri Değil)

04.08.2022
A+
A-

İlkel kabileleri, modern şehirleri, Yüzüklerin Efendisi platoları, ilginç canlıları ve muhteşem doğasıyla Yeni Zelanda hali hazırda oldukça fantastik bir yer. Bu kadar fantastiklik yetmezmiş gibi adanın gökyüzünde de yeşil meteor ışıkları göz alıcı görüntülerin ortaya çıkmasını sağlıyor.

7 Temmuz’da bir meteor adanın üzerinde havaya uçmuştu. Ülkenin bir kısmından duyulan bu paylamadan iki gün sonra da Canterbury üzerinde yeni bir meteor gözlemlendi. Peki adaya düşen meteorlar neden yeşil bir iz bırakıyor?

Yeşil rengin sırrı

yeşil meteor

Yeni Zelanda’da son dönemde artan gök taşı aktivitelerinden dolayı astronomlar ve sivil bilim meraklılarının bir araya geldiği Fireballs Aotearoa adlı organizasyon faaliyetlerini sıkılaştırdı. Bu organizasyonun amacı ise düşen meteorları toplamak. Organizasyon yetkilileri, bu yeşil renklerin sırrını açıkladı. 

Bu açıklamaya göre fosforlu yeşil ışıklar, bir meteorun atmosfere çarptığının habercisi. Meteorun çapına göre ışığın parlaklığı değişiyor olsa da yapısı çok da değişiklik göstermiyor. Gök taşları ortalama 60 km hızla atmosfere giriyor. Bu taşların yapısı genelde nikel ve demirden oluşuyor. Buharlaşan demir ve nikel de yeşil ışıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. 

Öte yandan zaman zaman atmosferde gerçekleşen diğer olaylar da bu durumu arttırıyor. 22 Temmuz’da düşen gök taşının geride bıraktığı izler, okyanus üzerinden gelen rüzgarların taşıdığı sodyum ve iyotla birleşince daha uzun süreli ve kalıcı izler ortaya çıktı. 

Yeni Zelanda adasına yılda ortalama 4 meteorun düştüğü tahmin ediliyor. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.