DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Yeni Bir Kelebek Cinsine Yüzüklerin Efendisi’nin Kötüsü Sauron’un İsmi Verildi: Sebebi ise Kanatları!

08.05.2023
A+
A-

Dünyanın dört bir yanından 30 bilim insanından oluşan bir ekip, uzun yıllardır Euptychiina ismi verilen bir kelebek alt kabilesini inceliyordu. Araştırmacılar, 400 farklı türü inceledikten sonra ise bazı yeni türlere rastladı.

Yeni keşfedilen cinslerden birine ise oldukça tanıdık “Saurona” ismi verildi. Bu isim, JRR Tolkien imzalı Yüzüklerin Efendisi’nde adını sıkça duyduğumuz kötü karakter Sauron’dan geliyor. Sebebi ise kelebeğin kanatlarında bulunan siyah dairelerin Sauron’un gözlerini andırması.

Saurona isminin türlere olan ilgiyi artırması umuluyor

Araştırmacılar, şimdiden Saurona cinsine iki tür kelebeğin eklendiğini söylüyor. Grubun ilk üyesi olan bu canlılar, Saurona triangular ve Saurona aurigera olarak adlandırılıyor. Uzmanlar, ileride çok daha fazla türün bu gruba katılacağına inandıklarını da ekliyor.

Bilim insanları, cinse bu ismin verilmesinin türlere olan ilgiyi artıracağını ve daha fazla araştırmanın yapılmasını sağlayacağını düşünüyor. İsmin, ekibin bir parçası olan Dr. Blanca Heurtas tarafından seçildiğini ekleyelim. Heurtas, bununla ilgili şunları söylüyor: “Bu kelebeklere alışılmadık bir isim vermek, yeterince bilinmeyen gruba dikkat çekmeye yardımcı oluyor. Bu ayrıca, çok benzer görünen bir grup tür arasında bile sıradanlık arasında güzelliği bulabileceğimizi gösteriyor.”

Ekip bunun dışında farklı bir kelebek cinsi daha buldu. Heurtas bu cinse ise “Argenteria” ismini verdi. Gümüş madeni anlamına gelen bu isim, türün kanatlarındaki gümüş kısımlar nedeniyle seçildi. Yeni türleri açığa çıkaran araştırma bulguları, Systematic Entomology’de yayımlandı.

 

Anneleri Mutlu Edecek Teknolojik Hediye Tavsiyeleri

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.