DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C
Per 18°C

Yeni Bir Araştırmaya Göre Koronavirüs, Bazı Yüzeylerde 28 Gün Aktif Kalabiliyor

12.10.2020
A+
A-

Avustralya Ulusal Bilim Ajansı (CSRIO) tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 hastalığına neden olan SARS-COV-2 virüsünün, belirli yüzeylerde sanılandan çok daha uzun süre aktif kalabildiğini ortaya çıkardı.

Söz konusu çalışmayı SARS-COV-2’nin aktif kalabilmesi için 20 °C’lık bir karanlık odada gerçekleştiren araştırmacılar, virüsün cep telefonu ekranı, plastik, paslanmaz çelik gibi pürüzsüz yüzeylerin yanı sıra kağıt banknot gibi sıklıkla kullanılan nesnelerde 28 gün boyunca aktif kalabildiğini ortaya çıkardılar.

“Koronavirüsün 28 gün aktif kalabildiğini söylemek halkta gereksiz korkuya neden olabilir”

SARS-COV-2

CSIRO CEO’su Dr. Larry Marshall, söz konusu araştırma ilgili gerçekleştirdiği açıklamada, “Virüsün yüzeylerde gerçekten ne kadar süre canlı(aktif) kaldığını tespit etmek, virüsün yayılma kapasitesini daha doğru bir şekilde tahmin etmemize ve önlememize yardımcı oluyor. Bu veriler, insanları korumak için daha iyi bir iş çıkarmamızı sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Cardiff Üniversitesi’nin eski direktörü Prof. Ron Eccles ise söz konusu araştırmayı eleştirdi ve araştırmacıların virüsün 28 gün aktif kalabildiğini söylemesinin halkta gereksiz korkuya neden olabileceğini belirtti. “Virüs, öksürük ve hapşırıktaki mukustan ve kirli parmaklardan yüzeylere yayılıyor.” diyen Eccles, virüsün yayılmasındaki bir numaralı taşıyıcı olan mukusun araştırmada kullanılmadığını öne sürdü.

“Koronavirüs, mukuslu yüzeylerde sadece birkaç saat aktif kalabilir”

COVID-19

“Taze mukus, virüsleri yok etmek için enzimler üreten çok sayıda beyaz hücre ile virüsleri nötralize etmek için antikor ve farklı kimyasallar içeriyor. Bu virüsler için düşmanca bir ortamdır.” şeklinde konuşan Prof. Eccles, SARS-COV-2’nin mukuslu yüzeylerde günlerce değil yalnızca birkaç saat aktif kalabileceğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.