DOLAR 32,3852
EURO 35,0493
ALTIN 2.326,85
BIST 9.128,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Rekabet Kurumu, Google’a Yaklaşık 200 Milyon TL’lik Ceza Kesti

13.11.2020
A+
A-

Bu yılın başlarında internet üzerinden yapılacak alışverişlerde piyasadaki hakimiyetini kullanarak diğer firmaların “faaliyetlerini zorlaştırmak ve pazardaki rekabeti bozmak” gerekçesiyle Google’a 98 milyon 354 bin liralık idari para cezası kesen Rekabet Kurumu, arama devine yeni bir rekor ceza daha kesti.

12 Kasım 2020 tarihli kararla birlikte Rekabet Kurumu, Google’ın “genel arama sonuçlarının en üstüne, reklam niteliği belirsiz olarak ve yoğun bir şekilde metin reklamlarına yer vererek kendisine reklam geliri getirmeyen organik sonuçların içerik hizmetleri pazarındaki faaliyetlerini zorlaştırmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettiğini” tespit etti.

Yapılan incelemeler sonucu şirkete toplam 196 milyon 708 bin 54,78 lira idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı. ABD’li şirketin önümüzdeki 60 gün boyunca verilen bu kararı temyize götürme hakkı bulunuyor.

Google’ın yerine getirmesi gereken yükümlülükler:

Rekabet Kurumu - Google

İdari para cezasının yanı sıra Rekabet Kurumu, ihlali sonlandırmak ve pazardaki etkin rekabetin tesis edilmesini temin etmek için Google’ın yerine getirmesi gereken yükümlülükleri paylaştı. Google’dan istenenler şu şekilde:

Gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6 (altı) aylık süre içerisinde yerine getirilmek ve Kuruma tevsik edilmek üzere; Google’ın metin reklamlarını organik sonuçları dışlamayacak nitelik, ölçek ve/veya konumda sunması. Google’ın kendisine tanınan sürenin en geç bir ay öncesinde hazırladığı uyum tedbirlerini Kuruma sunması. Google’ın ilk uyum tedbirinin uygulanmaya başlamasından itibaren 5 (beş) yıllık süre boyunca ve yılda bir periyodik olarak Kuruma rapor sunması.

Soruşturma kapsamında 4 Kasım tarihinde Google’ın sözlü savunması alınmıştı. Çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen ve yaklaşık 3,5 saat süren toplantıda Google, “Google’da yapılan sorguların yalnızca %16’sında metin reklamları gösteriliyor. Üstelik bu oran gittikçe azalıyor” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.