DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Çin’de meydana çıkan Katil Arı, Türkiye’de görüldü Esas vatanı Çin olan gal arısı, Yalova ve Bursa’nın peşinde yeni bir bölgemizde daha ortaya çıktı. Kestane…

27.05.2020
A+
A-

Son dönemde Düzce’de de görülmeye başlanan gal arısı, bilhassa kestane üretimi yapan köylülerle birlikte kestane balı üreten arıcıların da korkulu rüyası haline geldi.

Türkiye Tarım Hayvancılık ve Arıcılık Dayanışma Platformu Derneği Düzce Şubesi Başkanı Aykut Keleş, gal arısı ile uğraş edilmemesi durumunda kestane ağaçlarının tamamıyla kuruyacağını söyledi. Keleş, “Gal arısının ana vatanı Çin olarak bilinmektedir. İlk olarak Bursa taraflarında görünmeye başladı. Yalova, Kartepe ve bu bölgeye değin geldi. Düzce’den sonra Zonguldak’ta da görülmeye başlandı. Bize en büyük zararı, kestanenin çiçek açmasını engellediği için bal alma oranımız düşüyor. Bırakın bal almayı, yakın zamanda yiyecek kestane bile bulamayacağız. Bu olaya detaylı ve bütünüyle el atılması gerekiyor. Buna karşısında bir haşere türü geliştirildiğini duyuyoruz. Ama bu haşere türü buna yetişemiyor. Gal arısı daha çabuk ilerliyormuş. Bekliyoruz, aksi halde ormanlarımız en ince ayrıntısına kadar kuruyacak“ dedi.

Ciddi hesaplı kayıplara niçin olduğunu açıklayan Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, gal arısının yüzde 50 ile 75 oranında verim düşüklüğüne neden olduğunu belirtti. Öztemiz açıklamalarının devamında, İtalya, Japonya ve Kore’de kullanılan, gal arısıyla mücadelede en etkili yöntemin biyolojik uğraş olduğunu dile getirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.