DOLAR 32,2999
EURO 34,8154
ALTIN 2.411,70
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C
Cts 20°C

Yaşlandıkça Vücut Neden Küçülüyor?

04.03.2020
A+
A-

Kötü duruşun zayıf duruşun olgun yetişkinlerin ortalama boylarını 1 inç (2.5 cm) azalttığını belirten Prof. Dr. Turan Uslu, yaşlandıkça vücudun neden küçüldüğüne dair açıklamalarda bulundu.

YAŞLILARIN VÜCUDU NEDEN KÜÇÜLÜYOR?

Prof. Dr. Turan Uslu, “Osteoporoz (kemik erimesi), Kıkırdak hasarı- özellikle ayak bileği, diz ve kalça eklemlerimizde. Spinal disklerin baskı altında kalması- sırtımızdaki omurlar, uzun yıllar boyunca aşağı inen yerçekimi nedeniyle omurganın sıkıştırılmasından dolayı boyumuzun büyük bir kısmını oluşturur,” ifadelerini kullandı.

Çekmeyi en aza indirmek için ne yapılabileceği konusunda ise açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Turan Uslu, “Omurgamız hareketli 24 adet omur ve 23 adet omurlar arası diskten oluşur. Bu disklerin temel amacı omurgamızdaki esnekliğe izin vermektir, aksi takdirde vücudumuz kaskatı olurdu. Diskler ayrıca örneğin yürürken vücudumuzdaki şokları emer. Bu nedenlerden dolayı diskler yumuşak ve süngerimsidir. Maalesef yaşlandıkça boyumuz azalıyor, esnekliğimiz azalıyor ve disklerin kalınlığı azalıyor.

Araştırmalar, yüzde 25’imizin 40 yaşından önce bir tür dejeneratif disk hastalığından muztarip olduğunu göstermiştir. Bu durum insanlarda boy kaybının birincil nedenidir. Bu endişe verici olabilir ancak boyunuza etkisini önlemek veya en aza indirgemek için yapabileceğiniz şeyler vardır.

Germe egzersizlerini de içeren düşük yoğunluklu egzersizler, kıkırdak ve omurlar arasındaki disklere kan akışını uyarabilir. Yoga en iyi örnektir.

Diyet ve takviye açısından uzun süreli glukozamin ve kondroitin sülfat alınımının, özellikle takviyenin yaşamda erken bir aşamada alınması durumunda, disk dejenerasyonunu engellediği bulunmuştur. Diğer önemli bir faktör de daima hidrate kalmaktır. Erkekler ve kadınlar günde en az 1,6-2 litre su içmeli, daha fazla egzersiz yapmalılar. Su, sadece vücut fonksiyonlarının düzgün çalışmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda omurlar arasında bulunan disklerin esnekliğini de kısmen de olsa koruyacaktır,” dedi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.