DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Yargıtay’dan Maske Takmama Cezası ile İlgili Değişiklik

16.02.2021
A+
A-

Bolu’da geçtiğimiz ay, COVID-19 tedbirleri kapsamında zorunlu olduğu halde maske takmayan bir kişiye, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesine aykırı davrandığı gerekçesiyle 900 TL idari para cezası kesilmişti. Ancak kesilen ceza ile ilgili itirazda bulunan vatandaş, önemli bir kararın verilmesine ön ayak oldu.

İtirazı değerlendiren Bolu Sulh Ceza Hakimliği, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası uygulanamayacağı ve idari yaptırım kararı verme yetkisinin mahalli mülki idari amirine ait olması nedeniyle kolluk tarafından uygulanan idari para cezasının kaldırılmasına hükmetti.

maske tak

Bu karar üzerine ise Adalet Bakanlığı dosyayı, kanun yararına bozma talebi ile Yargıtay 19’ncu Ceza Dairesine gönderdi. Bakanlığın başvurusunu kabul eden Ceza Dairesi, Bolu Sulh Ceza Hakimliği’nin kararını 14 Aralık 2020’de bozdu. Kararın bozulmasında açıklama olarak ise Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda maske takma tedbiri veya yükümlülüğü bulunmadığına işaret edildi ve maske takmayanlara Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesi kapsamında ”emre aykırı davranış” nedeniyle para cezası uygulanabileceği vurgulandı.

Yargıtay 19’ncu Ceza Dairesi’nin, 14 Aralık 2020 tarihli kararına ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti ve maske takmayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesinin uygulanacağı ifade edilerek kararın kaldırılması istendi. İtirazı kabul eden Ceza Dairesi, 14 Aralık 2020’de verdiği kararını kaldırarak, maske takmayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca ceza yazılabileceğine hükmetti. Bu karar ile birlikte ceza dairesi, benzer şekilde verilen tüm kararları da iptal etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.