DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Yangın Güvenliği Uzmanı Dr. Saadet Alkış, Otel Yangınlarındaki Güvenlik Zafiyetlerini Açıkladı

Yangın Güvenliği Uzmanı Dr. Saadet Alkış, otel yangınlarındaki güvenlik zafiyetlerini detaylı bir şekilde açıkladı. Yangın güvenliği önlemleri, riskler ve otel işletmecilerine yönelik öneriler için bu önemli içeriği kaçırmayın!

28.01.2025
A+
A-

Yangın Uzmanı Dr. Saadet Alkış: Yanan Otelde Güvenlik Zafiyeti Var

Tüm Türkiye’de tanınan ilk kadın yangın yeri inceleme uzmanı olan Dr. Saadet Alkış, son günlerde meydana gelen otel yangınlarının birçok önemli güvenlik açığını gözler önüne serdi. Dr. Alkış, yangınların bir kıvılcım ile başlayabileceğini ve bunun nelere yol açabileceğini bir kez daha hatırlattı. Otellerin, insan hareketliliğinin en yoğun olduğu mekanlar arasında yer aldığını vurgulayan uzman, bu tür işletmelerde yangın güvenliğine yeterince önem verilmediğine dikkat çekti.

Organize sanayi bölgelerinde itfaiye teşkilatlarının mevcut olduğunu ancak otel bölgelerinde bu tür bir hazırlığın eksik olduğunu belirten Dr. Alkış, “Bir yangın, yalnızca 4-10 dakika içinde geniş bir alanı etkisi altına alabilir. Yangın, insanın bulunduğu her ortamda ortaya çıkabilir. Ancak, yangının çıktığını zamanında tespit etmeniz gerekiyor. İnsansız alanlarda dahi otomatik yağmurlama sistemleri bulunuyor ve bu sistemlerin devreye girmesi şart. İyi projelendirilmiş bir sistem, yangın güvenliğinde yüzde 95 oranında başarı sağlayabilir” şeklinde konuştu.

Yangın anında tahliye sürecinin kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Dr. Alkış, otel içinde bulunanların çarşafları birbirine bağlayarak pencerelerden ya da balkonlardan sarkarak tahliye edilme yöntemini eleştirdi. Bu tür bir tahliye yönteminin 2025 Türkiye’sine yakışmadığını ifade eden Dr. Alkış, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yangın yerinde 15 dakikadan fazla kalmamak gerekir. İnsanlar yangın esnasında yanarak değil, dumandan zehirlenerek hayatlarını kaybederler. Yanan yer bir otel ve akrilik malzemeler ile sünger yataklar gibi yanıcı unsurlar oldukça fazladır. Süngerlerin içinde bulunan kimyasal maddeler, duman yoluyla hızla kanı kirleterek iç organ kanamalarına yol açabilir. Bu otel için söyleyebileceğimiz tek şey; ciddi bir güvenlik zafiyeti var. Eğer insanlar tahliye olamamışsa, burada bir zafiyet söz konusudur. 12 katlı bir binada çarşafla tahliye yöntemi, insanlara reva görülemez.”

Antalya’daki Turizm Tesisleri Güvenli Mi?

Antalya'daki Turizm Tesisleri Güvenli Mi?

Antalya’nın turizm cenneti olduğunu ve otel yöneticilerinin geçmiş dönemlerde olası yangınlara karşı yeterince hassas olmadığını ifade eden Dr. Alkış, “Ancak son yıllarda bu konularda daha dikkatli hale geldiler. Antalya bu anlamda biraz daha şanslı, çünkü işinin ehli yöneticiler mevcut. İnşaat aşamalarında dahi bizden bilgi alıyorlar” dedi.

Yangınların beklenmedik sebeplerden kaynaklanabileceğini belirten Dr. Alkış, çocuklu evlerde ve öğrenci yurtlarında yangınların sıkça yaşandığını vurguladı. “Sigara içmenin yasak olduğu alanlarda da sık sık yangın çıkıyor. Sigarayı tam olarak söndürmeden, perde arkasına saklayarak bırakıyorlar. Su şişesinin içinde söndürülmüş bir sigaradan yangın çıktığını biliyorum. Naylon malzemelere sarılmış eşyalar, statik birikim yaparak kıvılcım oluşturabilir. Bu gibi basit ama önemli detaylar göz ardı edilmemeli” diye ekledi.

Dr. Alkış, klimaların veya diğer elektronik cihazların bekleme modunda prize takılı bırakılmasının statik elektriğe yol açabileceğini ve bu durumun yangın riskini artırdığını da belirtti. Özellikle çoklu priz kullanımı konusunda dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.