Xiaomi kullanıcılarını huzursuz eden iddia! Xiaomi gizlilik ayarları için ortaya atılan iddialar, akıllı telefon piyasasını karıştırdı. Meşhur iş …
Forbes kadar yayımlanan bir rapor, Xiaomi’nin kendi kullanıcı kitlesini detaylıca takip ettiğini öne sürdü. İlgili belgede Xiaomi model telefonların kullanıcıların telefonda neler yaptığını kaydettiği yer alıyor.
Kayıt işlemlerinden sonradan elde edilen bilgilerin Alibaba kadar yönetilen sunuculara gönderildiğini bildiren bu rapor, toplanan verilerin kullanıldıktan sonradan silindiğini söylüyor. Forbes, Xiaomi’nin tarayıcı kayıtlarını da inceledi.
Xiaomi telefonları; ünlü meslek dergisinin bulgularına tarafından ziyaret edilen tüm internet sitelerini, yapılan arama sorgularını ve haber akışlarındaki öğeleri tescil ediyor. Buna ek olarak Forbes, kayıt işlemlerinin mahremiyet modunda kullanılan tarayıcılarda da devam ettiğini öne sürdü.
Forbes, bunların dışında, kullanıcıların ekran kaydırma işlemi için hangi klasörleri açtığının, hangi koşul çubuğunu kullandığının ve telefon ayarlarının bulunduğu bölümde neler yaptığının Xiaomi için manâlı olduğunu belirtti.
Deneyimli iş dergisi, bu bilgilerin toplanıp Rusya’daki ve Singapur’daki sunuculara gönderildiğini açıklama etti. Forbes’a göre bu sunucuların beslediği internet sitelerinin alan adı ise Pekin’den satın alındı.
Bu sözlerin sahibi olan Forbes’un öne sürdüğü bir diğer iddia ise Xiaomi’nin kullanıcıların hangi Android sürümünü kullandığını saptamak istediği ile ilgili. Çinli şirket, mahremiyet konusunda verdiği sözleri tuttuğunu söylerek bu iddiaları reddetti.
Xiaomi Forbes’un iddialarını kabul etmedi
Xiaomi cephesinden bu söylentilere ilişkin yapılan açıklamada, elde edilen bilgilerin kullanıcıların gizliliğini korumak amacı ile sunuculara aktarıldığı ve bu verilerin şifreli olduğu ifade edildi.
Çinli akıllı telefon üreticisi, gizliliğin ve güvenliğin yönetimde yer alan bütün çalışanlar için en manâlı üzüntü kaynağı olduğunu belirtti. Ayrıca Xiaomi’de çalışan bir şirket sözcüsü, Xiaomi’nin kullanıcıların data gizliliği için hazırlanan lokal yasalara elbette uyduğunu vurguladı.
Son olarak Xiaomi’nin kullanıcıların kuytu modda (özel mod) yaptığı hiçbir aramayı ve ziyaret ettiği hiçbi siteyi kayıt etmediğini bildiren şirket sözcüsü, çalıştığı şirketin Sensors Analytics ile bir ilişkisinin var olduğunu doğruladı.
İki bağımsız emniyet araştırmacısının yaptığı bir denemede, tarayıcının hangi modda kullanılırsa kullanılsın, kullanıcı hareketlerinin ilgili sunuculara gönderildiği tespit edildi. Forbes, Xiaomi’ye kendi iddialarını kanıtlayan bir video da gönderdi.
Forbes’a göre kullanıcı davranışlarını analiz etmek isteyen Xiaomi, kendisine gönderilen videolara karşın öne sürülen iddiaları reddetmeye devam ediyor. Siz bu konu hakkında kimin haklı olduğunu düşünüyorsunuz?