DOLAR 32,4281
EURO 34,4490
ALTIN 2.490,11
BIST 9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 21°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 18°C

WiFi şifre değiştirme – WiFi şifresi nasıl değiştirilir?

21.04.2018
A+
A-

Kablosuz internetinizin şifresini değiştirmek için öncelikle modem veya router’ın arayüzüne bağlanmanız gerekiyor. Bu arada eğer modem veya router’ınızı ilk kez kuruyor ancak mevcut şifreyi bilmiyorsanız, aldığınız ürünün kutusunda veya içerisindeki kullanım klavuzunda ilk kullanım için belirlenen şifre yazmakta.

Değiştirmek için ise bilgisayarımız kablosuz ağa bağlı iken, herhangi bir tarayıcıya girip adres çubuğuna 192.168.1.1 yazıp enter’a basmamız gerekiyor. Bu aşamada modemimizin veya router’ımızı arayüzüne giriş yapmamız gerekiyor. Her marka modelin arayüze giriş için kullanıcı adı ve şifresi farklı olabiliyor. O nedenle ya ürünün kullanım kitapçığına bakarak ya da Google‘dan küçük bir arama yaparak bu bilgileri öğrenebilirsiniz. Daha önce modem arayüzünün şifresini değiştirdiniz ve hatırlamıyorsanız, modemin üzerinde bulunan ufak reset tuşuna bir süre basılı tutarak modem ayarlarını tamamen sıfırlayabilir, cihazın varsayılan kullanıcı adı ve şifresiyle modem arayüzüne giriş yapabilirsiniz.

Eğer 192.168.1.1 adresiyle herhangi bir arayüze ulaşamadıysanız, Windows’ta “Çalıştır” bölümünü açıp “ipconfig” yazmanız gerekiyor. Karşınıza çıkan “Varsayılan Ağ Geçici”ne bakarak, yerel IP adresinizi öğrenebilmek mümkün.

Modem/Router arayüzüne giriş yaptıktan sonra “Kablosuz” yazan bölüme tıklayarak kablosuz ağ ayarlarına ulaşmamız gerekiyor. Bu bölümde “Kablosuz Ağ Adı (SSID)” olan bölüme tıklayarak mevcut şifreyi değiştirebiliyoruz. Şifrenin minimum 8 karakter olması gerekiyorken, güvenli olması adına küçük ve büyük harflerle beraber sembol ve rakam kullanmanız da faydalı olacaktır.

Bu noktada eğer modeminiz çift bant destekleyen bir modem ise, hem 2.4 GHz bandını hem de 5 GHz kablosuz ağın şifresini değiştirmeniz gerekiyor. Teknik olarak her ikisi de aynı internet ağına bağlı olsa da, farklı kablosuz ağlar olduğundan 2.4 GHz ve 5 GHz bantlarının şifrelerini farklı yapabilirsiniz. Ayrıca yine Kablosuz Ağ Adı (SSID) bölümünden şifreyle beraber kablosuz ağa verilen ismi de değiştirebilirsiniz. Bu isim, farklı cihazlarla internete bağlanmak istediğinizde göreceğiniz isim olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.