DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Türkiye’nin İlk İklim Kanunu ve Emisyon Ticareti Sistemi (ETS) Hakkında Detaylı Değerlendirme

Türkiye’nin ilk iklim kanunu ve Emisyon Ticareti Sistemi (ETS) hakkında detaylı bilgi, etkileri ve gelecekteki olası gelişmelerle ilgili kapsamlı değerlendirme.

07.07.2025
A+
A-

Enerji Verimliliği ve Sürdürülebilirlik Adımlarında Yeni Dönem

Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği (EYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü, Türkiye’nin ilk İklim Kanununun, ülkede emisyon ticaret sistemi (ETS) altyapısının temel taşını oluşturduğunu ve bu düzenlemenin, Avrupa Birliği’nde ikinci kez karbon vergisi ödemesinin önüne geçerek, karbon yoğun sektörler için ödenen maliyetlerin ülke sınırları içinde kalmasını sağlayacağını belirtti.

Ünlü, TBMM tarafından kabul edilen ve yeşil büyüme ile net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmayı amaçlayan bu tarihi yasanın, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda atılmış önemli bir adım olduğunu vurguladı. Ayrıca, ETS’nin, İklim Kanunu’nun en kritik unsurlarından biri olduğunu ve sera gazı emisyonlarına karşı sürdürülebilir bir sınır koyulması ilkesiyle çalıştığını açıkladı.

Emisyon Azaltımı ve Ticaret Mekanizması

Bu sistemde, sektörel emisyon oranlarına göre belirlenen üst sınırlar çizilirken, şirketlerin bu sınırların üzerinde veya altında kalması durumuna göre farklı uygulamalar devreye girecek. Ünlü, sözlerine şöyle devam etti:

  • Sınırı aşan işletmeler, aşım miktarına göre kirletme bedeli ödeyecek.
  • Sınır altında kalan işletmeler, kullanmadıkları emisyon haklarını, sınırı aşanlara satabilecek ve bu sayede finansal kazanç sağlayabilecek.

Bu yapı, arz-talep mekanizmasına dayalı, tıpkı borsa gibi işleyen bir karbon ticaret platformu oluşturacak. Ayrıca, düşük emisyonlu üretimi teşvik ederek, çevresel sürdürülebilirliği destekleyecek ve yüksek karbon yoğunluklu faaliyetlerin maliyetlerini artıracak.

Ekonomik ve Çevresel Faydalar

Ünlü, ETS sisteminin, özellikle enerji yoğun sektörlerde enerji verimliliği ve temiz teknolojilere geçişi hızlandıracağına işaret etti. Bu sayede, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) uyumunun da kolaylaşacağını belirtti. Ayrıca, bu düzenlemenin ülke ekonomisine olumlu yansımaları olacağını ekledi:

  • Türkiye’de aktif ETS
  • Karbon yoğun sektörlerin maliyetleri iç piyasada kalacak, böylece rekabet avantajı sağlanacak ve ihracat gelirleri desteklenecek.

Ünlü, ayrıca ETS’nin, enerji verimliliği ve temiz teknolojiler alanında önemli teşvikler sağlayarak, Avrupa Birliği uyumunu kolaylaştırdığını ve enerji dönüşümünü hızlandırdığını sözlerine ekledi.

Gelecek Planları ve Uluslararası Katkı Beyanı

Gelişmiş ülkelerin Ulusal Katkı Beyanı’nda (NDC) sıklıkla EPS (Enerji Performans Sözleşmeleri) gibi finansman çözümlerine yer verdiğine dikkat çeken Ünlü, Türkiye’nin de bu yönde ilerleyerek, güncelleyeceği NDC ve strateji belgelerinde EPS’yi öncelikli hale getirmesinin, iç piyasayı güçlendireceği ve ihracat potansiyelini artıracağı öngörüsünde bulundu.

Son olarak, İklim Kanunu’nun yasalaşmasıyla birlikte, sektörlerin memnuniyet duyduğunu ve uluslararası standartlara entegre çözümler sunabilmek adına, sivil toplum kuruluşları ve piyasa paydaşlarıyla yakın işbirliği ve sürekli bilgi alışverişinin önemine değindi. Ünlü, bu sürecin, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında kritik bir adım olduğunu belirterek, tüm paydaşların katkılarına açık olduklarını ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.