Adana’da Art Arda Meydana Gelen Depremler ve Uzman Görüşleri
Adana’da art arda meydana gelen depremleri ve bu olayların nedenleri üzerine uzman görüşlerini keşfedin. Depremlerin etkileri, hazırlık önlemleri ve bölgedeki son gelişmeler hakkında bilgi edinin.
İZMİR’de Dokuz Eylül Üniversitesi’nden (DEÜ) Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu sabah Adana’nın Kozan ilçesinde art arda meydana gelen üç depremin Saimbeyli Fayı’nın güney ucundaki fay parçalarının aktivitesini gösterdiğini belirtti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre; Kozan ilçesinde saat 05.32’de 4.6, 05.33’te 4.5 ve 05.34’te 4.0 büyüklüğünde, 7.0 kilometre derinlikte üç deprem meydana geldi.
Prof. Dr. Sözbilir, Adana’da peş peşe yaşanan bu depremlerle ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:
Adana’nın Deprem Tehlikesi
“Adana, il merkezinde doğrudan bir diri fay içermese de, il merkezinin yakın doğusunda bulunan Misis Fayı, Karataş Fayı, Yumurtalık Fayı, İskenderun-Düziçi Fayı, Topraklale Fayı, kuzeyinde Ecemiş Fayı, Saimbeyli Fayı ve Sayrun Fayı gibi faylar nedeniyle deprem tehlikesi yüksek illerimizden biridir. Bu sabah meydana gelen üç depremin, Saimbeyli Fayı’nın güney ucundaki fay parçalarının aktif hale geldiğini göstermektedir. Ulusal ve uluslararası sismoloji merkezleri, bu depremlerin sol yanal doğrultu atımlı faylanma mekanizmasına sahip olduğuna dair veriler sunmaktadır.”
Stres ve Enerji Transferi
Prof. Dr. Sözbilir, Adana’daki depremlerin, tetiklenen fayların varlığını göstermesi açısından önemli olduğunu vurgulayarak şunları ekledi: “6 Şubat depremlerinde kırılan fay parçalarının uçlarında biriken stres ve enerji transferi, Göksun’un güneyinde Adana, Çelikhan’ın kuzeyinde Elazığ ve Bingöl’e, Doğanşehir’in kuzeyinde Malatya, batıya doğru Kahramanmaraş, doğu ve güneye doğru ise Adıyaman, Gaziantep, Kilis ve Hatay’a doğru ilerlemektedir. Bu durum, deprem hazırlıkları konusunda acil bir eylem planı oluşturulmasını gerektiriyor.”
Önemli Önlemler
“İl düzeyinde deprem master planlarının oluşturulması, kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması ve İl Afet ve Risk azaltma planlarında (İRAP) belirlenen eylemlerin zamanında yerine getirilmesi hayati bir önem taşımaktadır.”
Bu açıklamalar, Adana’nın deprem riski taşıyan bir bölge olduğunu ve bu riski azaltmak için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini bir kez daha gözler önüne sermektedir.