İtalya’da 1999’da başlayan ‘sakin şehir’ hareketi günümüzde 30 ülkeye yayılmış durumda. Türkiye’de geleneksel yaşam ve üretim biçimlerini koruyan şehirlerin yer aldığı bu ağa dâhil. Hazır Cumhuriyet Bayramı ile birlikle hafta sonu tatili üç gün olmuşken şehrin gürültüsünden uzakta kafa dinlemeye ne dersiniz? İşte detaylar…
Fotoğraflar: Alamy
2 / 26
MUĞLA / AKYAKA Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka… Gökova Körfezi’nin bir ucuna konumlanmış. 2010’da ‘Sakin Kent’ ilan edildi.
3 / 26
Eskiden balıkçı kasabası olarak adlandırılıyordu, son yıllarda dikkat çekince Muğla’nın tatil beldelerinden biri haline geldi. Muğla ve Marmaris’in tam ortasında bulunuyor.
4 / 26
İlgiye rağmen yapı ve doğası hiç bozulmayan nadir cennet köşelerimizden… Akyaka’nın tarihi, Karia uygarlığına ait İdima şehrine kadar uzanıyor.
5 / 26
Kozlukuyu ve İnişdibi Mahallesi civarında bu döneme ait kaya mezarları bulunuyor. Burada maviyle yeşilin içinde acele etmeden, koşturmadan, plan yapmadan ve güzel insanlarla güzel anlar biriktirerek geri döneceksiniz.
6 / 26
Ayrıca kyaka’da çok güzel kahvaltı mekânları var, ailecek tüm yorgunluğunuzu unutturacak bir kahvaltı size iyi gelecek…
7 / 26
SAKARYA / TARAKLI Sakarya il merkezine 65 kilometre uzaklıkta olan Taraklı, etrafı dağlarla çevrili dar bir vadiye kurulu… 2011’de Uluslararası Cittaslow Birliği’ne kabul edildi. Özellikle son yıllarda kültür ve termal turizmi denilince de ilk akla gelen yerlerden…
8 / 26
30 bin kapasiteli termal devremülk, ilçenin sağlık turizmi açısından cazibe merkezlerinden biri hâline gelmesinde önemli bir role sahip.Taraklı bir zamanlar “Mümkünlü’de her şey mümkün!” reklam filmiyle de adını duyurmuştu.
9 / 26
Sinema ve TV dizileri için de vazgeçilmez mekânlardan biri… En son TRT 1’de ‘Yalaza’ diziyle adından söz ettiriyordu. Burada Taraklı evleri mutlaka görülmeli.
10 / 26
Taraklı Osmanlı’nın ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu için Osmanlı şehir dokusunun ve sivil mimarisinin birçok örneğine burada rastlayacaksınız…
11 / 26
ÇANAKKALE / GÖKÇEADA Burası tarihteki adıyla ‘İmroz’ olan, çorak topraklardaki Bereket Tanrısı Imbrasos’un bolluk diyarı Gökçeada… Biraz olsun şehrin gürültüsünden sıyrılmak istiyorsanız en doğru adres…
12 / 26
Gökçeada dendiğinde hemen hemen herkesin aklına Rum köyleri ve muhteşem sahiller gelir. Ama bu güzel cennet sadece bu kadarla sınırlı değil. Rüzgârlı havası, lezzetleri ve meşhur gün batımıyla size çok güzel bir üç gün sunacak.
13 / 26
ARTVİN / ŞAVŞAT Artvin il merkezinin 71 kilometre doğusunda bulunan Şavşat, yüksekliği 3 bin metreyi aşan dağ sıralarıyla çevrili, derin vadilerin arasında yer alıyor.
14 / 26
Biraz olsun nefes almak ve kafa dinlemek için en güzel adres… Doğu Karadeniz’de bulunan Artvin’in Şavşat ilçesi yeşilin her tonuna hâkim olduğu için huzurlu ve sakin yapısıyla ön plana çıkıyor.
15 / 26
Şavşat’ın doğal güzelliklerinin yanında birçok tarihi yapıyı da bünyesinde barındırıyor.
16 / 26
Bölgenin en önemli yapılarından olan Tibet ve Porta Manastırı, Veliköy Ahşap Camii, Şavşat Kalesi, Meydancık Taş Kemer Köprüsü gibi tarihi yapılara ev sahipliği yapıyor.
17 / 26
İZMİR / SEFERİHİSAR Türkiye’nin ilk ‘sakin şehri’ Seferihisar’ın şirin mahallesi ‘Sığacık’, restore edilen 500 yıllık Kaleiçi evleri ve yenilenen sokaklarıyla bir anda İzmir’in yükselen değeri oldu. Geçmişte sadece yaz aylarında günübirlik tatilcilerin uğradığı Sığacık’a şimdi 12 ay boyunca dünyanın dört bir yanından turist geliyor.
18 / 26
Buraya geldiğinizde Seferihisar’a yaklaşık 35 dakika uzaklıktaki Orhanlı köyünde kurulan doğa okuluna uğramalısınız. Eski bir ortaokulun restorasyon çalışmalarıyla meydana geldi.
19 / 26
Pek çok araştırmacının ve düşünürün de katıldığı söyleşilere ve etkinliklere imza atan doğa okulunu ziyaret ederek söyleşilere katılabilir ve farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Ayrıca pazar günleri Seferihisar’da düzenlenen organik pazarda, yerel halkın yetiştirdiği taze sebze ve meyve ürünlerini tadabilir, baklava, kurabiye ve börek gibi çeşitli hamur işi ürünleri tatma fırsatı yakalayabilirsiniz
20 / 26
ORDU / PERŞEMBE Perşembe, il merkezine 13 kilometre uzaklıkta Kordontepe’de dik bir tepenin eteğine kurulu. Yemyeşil tepelerin denize dik olarak indiği coğrafyada iki büyük kara parçası denize doğru uzanır.
21 / 26
Bunlardan biri kuzeydeki Yason diğeri ise Çam Burnu…
22 / 26
Burayı özel kılan ise 40 kilometre uzunluğundaki sahili…
23 / 26
Burada sualtı mağaraları, göz alıcı kayalar bulunuyor. Üç günlük tatilde Karadeniz’in temiz havası size her tüm stresinizi unutturacak.
24 / 26
ISPARTA / YALVAÇ Yalvaç, Sultan Dağları’nın eteklerinde, Hoyran Gölü kıyısında kurulu bir yerleşim. Kültür, turizm, tarım ve el sanatları (dericilik, keçecilik, halıcılık) yönünden önemli bir potansiyele sahip. Selçuklular döneminde buraya yerleşen Oğuz oymaklarından ilki ‘Yalvaçlar’ olduğu için kente bu isim verilmiş. Günümüzde özellikle Yalvaç ‘Resul’ yol gösterici anlamına geliyor. Burada tarihi evleri de mutlaka görmelisiniz.
25 / 26
KIRKLARELİ / VİZE Vize, Kırklareli’nin doğusunda, İstanbul’a 140 km. mesafede tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir ilçe…
26 / 26
Nüfusu 10 bin civarında ve zengin bir tarihi geçmişe sahip. Burada Vize Kalesi, Antk Tiyatro (Odeon), Aya Nikola Manastırı mutlaka görülmesi gereken yerlerden… Fotoğraf: http://www.kirklarelienvanteri.gov.tr