DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C
Per 18°C

Türkiye’de fanus içinde bir cennet! ‘Yeryüzünün en özel yeri’ olarak adlandırılıyor…

02.08.2018
A+
A-
1 / 28

Antalya’da, Ortaçağ’dan bugüne kültürel ve tarihi izleri barındıran, Akdeniz’in en temiz denizine sahip Kekova, saf güzelliğiyle ziyaretçilerini hayran bırakıyor.

Fotoğraflar: Alamy, Anadolu Ajansı

2 / 28

Kekova, Antalya’nın batısında Demre’yle Kaş arasında, aynı adı taşıyan bir ada ve daha küçük adacıkların çevrelediği saklı bir cennet.

3 / 28

Kemer yakınlarındaki Olympos’tan Fethiye’ye kadar uzanan antik Likya bölgesinin en korunaklı koylarına sahip.

4 / 28

Doğanın ve tarihin, denizin mavisiyle boyandığı bir yer. Bu mavi o kadar özel ki, “Kekova mavisi” diye bir renk tanımı bile var.

5 / 28

Kekova adasının tarihsel adı Dolichiste. Bugün kullandığımız adın nereden geldiğine ilişkin çeşitli rivayetler var. Bunlardan biri Kekikova’dan geldiği…

6 / 28

Çünkü çevrede kekik doğal bir bitki örtüsü gibi, yaygın; ticari amaçla bile yetiştirilip, pazara çıkarılıyor. Kekova adasının kuşattığı koyun içinde (Demre İlçesine bağlı) iki yerleşim var.

7 / 28

İlki Üçağız Köyü (Theimiusa). Kaş ve Demre yönünden deniz ve karayoluyla ulaşabilirsiniz. Deniz yoluyla ulaşım Demre’den çok daha kısa ve kolay.

8 / 28

İkincisi sadece deniz yoluyla ulaşabileceğiniz Kaleköy (Simena). Her iki yerleşimin yakın çevresi asırlık zeytin ve harnup (keçiboynuzu) ağaçları ve çok sayıda görkemli Likya lahitleri ile dolu.

9 / 28

Artık Kekova, sahip olduğu kültürel, tarihi ve doğal zenginlikleriyle girdiği UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nden kalıcıya geçmeyi hedefliyor.

10 / 28

ÇEŞİTLİ UYGARLIKLARA EV SAHİPLİĞİ YAPTIUzun yıllar Likya Uygarlığı’nın daha sonra da Roma, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun etkisinde kalan yörede, bugün de küçük yerleşim alanları bulunuyor.

11 / 28

Doğal güzelliklerin yanı sıra antik ve tarihi eserlerin zenginliği, bölgeyi arkeoloji turizmi açısından çekici kılıyor.

12 / 28
13 / 28

ZENGİN BİR TARİHE SAHİPBölge, Likya yazısı ile yazılmış kitabeli mezarlar, kıyıda su içinde Likya tipi lahitler, mendirek ve yapı kalıntıları, ortaçağ kalesinin içinde kayaya oyulmuş tiyatro, kaya mezarları, su sarnıçları, kuzeyde lahitlerden ve az sayıda kaya mezarlarından oluşan nekropol sahası, antik mezarlarla su içinde kalmış rıhtım, antik kent içinde yüzlerce yıllık Osmanlı camilerinden oluşan zengin bir tarihi mirasa sahip.

14 / 28

Batık kenti barındıran bölge, tertemiz deniziyle de ilgi çekiyor.

15 / 28

Denizcilerin sığınak yeri, gemi inşa ve onarım üssü olarak kullanılan, bugün ‘batık kent’ olarak adlandırılan adanın kuzeybatı kıyılarındaki kalıntılar, MÖ önce 5. yüzyıldan beri ticari ve askeri merkez olarak kullanılmış olan Kekova’nın en renkli köşesi.

16 / 28

18 YILDIR UNESCO GEÇİCİ LİSTEDE‘Yeryüzü cenneti’, ‘Yeryüzü nün en özel yeri’ gibi sıfatlarla nitelendirilen Kekova, 2000 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girdi.

17 / 28

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, Kekova’nın Ortaçağ’dan bugüne kadar kesintisiz her topluluğa ev sahipliği yaptığını söyledi.

18 / 28

Bugün de yerleşim alanlarının bulunduğunu anlatan Çevik, tarihi ve kültürel kalıntıların yanında bölgenin eşsiz bir doğal güzelliğe sahip olduğunu belirtti.

19 / 28

“KEKOVA UNESCO KALICI LİSTESİNE GİRMEYİ HAKEDİYOR”Kekova’yı bir fanusa benzeten Prof. Dr. Çevik, “Turkuaz sulara gömülü batık kent, dağdan denize uzanan Kale ve tüm yolları denize çıkan Üçağız adeta fanus içindeki güzellikleri sergiliyor” dedi.

20 / 28

Prof. Dr. Çevik, Kekova’nın hem tarihi ve kültürel, hem de doğal varlıklarıyla UNESCO’da yer aldığını vurguladı.

21 / 28

“UNESCO Geçici Liste’de 74 kültürel varlık, iki doğal varlık ve iki de hem kültürel hem doğal varlıklara sahip değerler bulunuyor.

22 / 28

Kekova da hem kültürel hem de doğal varlıkları barındıran bir kent. Dünyada örneği neredeyse olmayan çok özel bir değerden bahsediyoruz.

23 / 28

Ancak biz 18 yıldır UNESCO’nun kalıcı listesine girmeyi bekliyoruz, Kekova bunu hak ediyor”

24 / 28
25 / 28
26 / 28
27 / 28
28 / 28
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.