DOLAR 32,2789
EURO 35,0370
ALTIN 2.480,53
BIST 10.548,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Açık
İstanbul
23°C
Açık
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Dünyanın en sıra dışı yeri! ‘Anne Gölü’ olarak biliniyor, bu hikâye sizi çok şaşırtacak…

17.04.2018
A+
A-
1 / 30

Hindistan’ın kuzey doğusunda ilginç bir göl var: Loktak… Burayı ilginç kılansa gölün üzerindeki yüzen adacıklarda insanların yaşaması… Aynı zamanda milli park olan bölge, son zamanlarda Hint ordusu ve çeşitli isyancı gruplar arasındaki şiddetli çatışmalarla anıldı. BBC Travel Ben McKechnie bölgeyi keşfe çıktı. İşte Loktak Gölü’nde yaşayan insanların ilginç hikâyesi…

Fotoğraflar: Alamy, Ben McKechnie

2 / 30

Loktak Gölü, Hindistan’ın kuzey doğusunda bulunan ve ülkenin en büyük tatlı su gölü unvanını taşıyan bir göl.

3 / 30

Manipur eyaletindeki ‘Impal’ şehrinin 38 km güneyinde bulunuyor. Göl, 286 kilometrekarelik bir alana sahip…

4 / 30

Burada ilginç olansa karakteristik özelliğe sahip ‘phumdi’ adı verilen yüzen adalar.

5 / 30

Bu adalar, derinliği 0.5 ve 4.58 metre kadar olan Loktak Gölü üzerinde hareket ediyor. Hindistan’ın kuzeydoğusunda bulunan Manipur eyaletindeki Loktak Gölü’nün tarihi 21. yüzyıla dayanıyor.

6 / 30

Bölgede insanlar balıkçılıkla geçimini sağlıyor. Balıkçılar gölde kano üzerinde ağlarla avlanıyor. 2 metrekarelik bu göl, adaya delik açılmış görüntüsü veriyor.

7 / 30

Ama asıl o görüntüyü veren göl değil, gölün üstündeki phumdi oluşumları. Bitki örtüsünün bu yüzen kütleleri, toprak ve ayrışan organik bir madde…

8 / 30

Yeşil renkli phumdi kütlesinin büyük bir kısmı gölün yüzeyinin altında buzdağı şeklinde yaşıyor.

9 / 30

Ve kuru kökler, yaşayan köklerin göle ulaşmasına sağlıyor. Besinlerini gölden alan phumdi muson mevsiminde büyüyüp güçleniyor.

10 / 30

Yüzen milli parkı
Phumdi Loktak Gölü’nde yaşam için çok önemli. Çünkü gölün üzerinde yaşayan balıkçılar, sazan ve levrek çiftçiliğiyle geçimlerini sağladıkları için dairesel bölgelerde yaşıyorlar

11 / 30

Yani Phumdilerde… Bu balıkçılar ve aileleri metal plakalar, çubuklar, bambu, ağaç ve kayalardan yapılmış kulübelerde yaşıyor.

12 / 30

Düzgün bir şekilde monte edilmiş ve yılın çoğu zamanında içi sıcak olacak şekilde oluşturulan bu kulübelerin içi bir saman yatağı ve temel pişirme ekipmanları alacak alana sahip.

13 / 30

Yüzen okulda eğitim
Bölgede eğitim şeklide oldukça farklı. Burada aileler çocuklarını Hindistan’ın tek yüzen ilkokuluna gönderiyor.

14 / 30

2017 başında başlatılan okul, sadece yerel çocuklara hizmet etmek dışında aynı zamanda yetişkin eğitimi de sağlıyor

15 / 30

Loktak Gölü’nün Phumdi’si aynı zamanda toynakları kendisi gibi süngerimsi araziler için evrimleşen Sangai geyiğinin de ana yaşam alanı konumunda.

16 / 30

Gölün en büyük phumdi’si ise, 40 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor.

17 / 30

Herkesin annesi
Manipur eyaletinde çoğunlukta olan etnik grup Meitei topluluğu… Nasıl Hindistan’ın Hindu topluluğu, Ganj Nehri’ni yaşayan bir ana tanrıça olarak görüyorsa Meiteiler de Loktak Gölü’nü bir ‘anne’ olarak görüyor.

18 / 30

Çünkü bu göl, herkes için bir yaşam kaynağı durumunda. Hatta Thanga’daki bir tapınakta, gölün güneydoğu köşesine denk gelen bir köyde, kadınlar Meitei’nin evreni yaratma öyküsünden sahneleri canlandırıyor.

19 / 30

Gösteride büyüleyici el hareketleri suyun nasıl ortaya çıktığını ve göldeki su tanrılarını anlatıyor.

20 / 30

Ama gölün tehlikede olmasını tetikleyen bir durum var. Loktak Gölü yaşama ve barınma alanı olarak kullanılmasının yanında hidroelektrik santraline de su sağlayan bir kaynak…

21 / 30

1980’lerde Hindistan’ın kuzeydoğu eyaletlerine enerji sağlamak amacıyla gölün suyu kullanıldı… Tabi bu işlemler gölde suyun azalmasına sebep oldu.

22 / 30

Su seviyesinin azalması ise phumdi’nin su yüzeyinin altına batmasını engel oluyor. Bitki besinleri ememiyor, inceliyor ve parçalanıyor.

23 / 30

Dikkatli gözlerin altında
Son zamanlarda, gölde ve çevresinde yaşayanlar phumdi’yi, kurtarmak için adımlar atıyorlar. Loktak Ekoturizm Gelişim Örgütü’nün bir sosyal görevlisi ve başkanı olan 58 yaşındaki Oinam Maipakchao, “Bu bitkiler, Loktak ve Manipur halkları için çok önemli…

24 / 30

Özelikle balıkçıların kulübelerini sağlam oluşturup korumaları için de büyük bir önem arz ediyor” dedi.

25 / 30

Thanga’da doğup büyüyen Maipakchao, santralin neden olduğu sorunların çözülebileceğine inanıyor.

26 / 30

Başkan, santralin mevsimsel olarak açılmasını ve yağmurlu mevsimlerde müdahalenin durdurulmasını öneriyor.

27 / 30

Manipur son yıllarda, Hint ordusu ve çeşitli isyancı gruplar arasındaki şiddetli çatışmalar arasında kalarak olumsuz bir üne kavuştu.

28 / 30

Bundan dolayı Loktak Gölü, güzelliğine rağmen çok az ziyaretçi kabul ediyor.

29 / 30

Kaynak: BBC TRAVEL

30 / 30

Dünyanın en etkileyici doğa olayları
Doğa, dünyanın dört bir yanında paha biçilemez pek çok güzellik sunuyor. Gökkuşağı renklerinde dağ veya ağaç, denizin ortasında büyük bir çukur, dinmek bilmeyen yıldırımlar… Üstelik bu büyülü güzellikteki yerlerden biri de Türkiye’de… İşte gözlerinizi alamayacağınız muhteşem doğa olayları…

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.