DOLAR 35,6538
EURO 37,1677
ALTIN 3.150,00
BIST 10.032,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Per 14°C
Cum 12°C
Cts 12°C
Paz 12°C

Sanayi işinde çalışıyorsanız dikkat!

Silikosiz bir meslek hastalığı olarak biliniyor. Son yıllarda gittikçe artarak devam eden silikozis hastalığı birçok ilde ciddi ölümcül hastalıklara neden olabiliyor.

01.12.2017
A+
A-

SİLİKOZİS NEDİR?

Silikozis kot kumlama, kot taşlama, kumun kuru hava kompresörleriyle kotların yüzeylerine aşındırılması işlemi durumudur. Bu işlem gerçekleştiği sırada oluşan tozlar akciğerlere girerek yapışır. 

Slikosiz hastalığı,  insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturabilen bir hastalıktır. Bu hastalık son yılların en çok görülen solunum yolları hastalığından bir tanesidir. 

Genellikle sinsi bir şekilde ilerleyen silikozis hastalığı insan sağlığı üzerinde ciddi tehtidler oluşturabilir. Silikozis hastalığının en kötü tarafı hiçbir belirti vermeden sinsi bir şekilde ilerlemesidir.  Genellikle hiçbir belirti vermeyen silikozis hastalığı, 20 sene uzun yıllar boyunca hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir.  

ERKEN BELİRTİLERİNİ TAHMİN ETMEK ZOR

Silikosiz hastalığı erken belirtilerini tahmin edebilmek neredeyse imkânsızdır. Bu nedenden dolayı hastalık teşhis konulduğu andan itibaren hızlı bir şekilde ilerlemeye devam eder.  İlerlediği takdirde ciddi boyutlara ulaşan bu hastalık, solunum yollarını iflas ettirerek akciğer kanserine hatta akciğer nakli ameliyatlarına kadar ciddi boyutlara ulaşabilir.  Akciğer nakli de Türkiye’de başarılı bir şekilde gerçekleştirilen ameliyatlar arasında yer almamaktadır.

SİLİKOZİS NASIL OLUŞUR?

Silikozis hastalığı, kot taşlama, sanayi mesleklerini icra eden bireylerde, özellikle yer altı mesleklerini icra eden kişilerde görülmektedir.  Silika tozunun solunması sonucunda meydana gelen bu hastalık uzun yıllar boyunca hiçbir belirti vermeden ortaya çıkmaktadır.  Silikozis hastalığında meydana gelen ciddi belirtiler genellikle 50 ve 60 yaşların sonuna doğru ciddi şekilde belirtiler vererek ortaya çıkmaktadır. 

Hastalık ilerlediği zaman akciğerlerdeki koruyucu mekanizmaları zayıflattığı için beraberinde akciğer yetmezliği, akciğer kanseri, verem ve beraberinde kalp yetmezliği gibi hastalıkları da getirebiliyor. 
Solunan silika tozuna bağlı olarak akciğerlerde akciğerlerde fibrozis denilen bir katılaşma meydana geliyor.  Bu katılaşma meydana geldiği zaman kişi işinden bile ayrılsa hastalık hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Silikozis hastalığı ilerlediği zamanlarda kişide ciddi solunum problemleri meydana geliyor beraberinde ise ölümle sonuçlanıyor.

BU HASTALIK KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Silikozis hastalığı bir meslek hastalığıdır. Bu hastalık, maden işçilerinde, kot taşlama ve ağırtma işlemi yapanlarda, sanayi işçilerinde, yeraltında çalışan işçilerde meydana gelebilen ölümcül bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. 

Havalandırmanın yeterli miktarda olmadığı tekstil işçilerinde 20 yılsonunda bu hastalık baş gösterebiliyor.  Tekstil iş kollarında kot taşlaması yapan işçiler genellikle 12 saat boyunca çalışıyor. Uzun yıllar boyunca çalışan bu işçiler ilerleyen zamanlarda silikozis hastalığına yakalanabiliyor. 

SİLİKOZİS HASTALIĞI NASIL GEÇER?

Silikozis hastalığı tedavi edilebilir bir hastalık değildir. Ancak bu hastalık önlenebilir ve ilerlemesi durdurulabilir. Eğer silikozis hastalığı teşhisi konulmuşsa ve silika tozuna hala maruz kalınıyorsa 10 yılın sonunda ölümle sonuçlanabilir. 

Silikozis hastalığında temel alınması gereken nokta kişinin yaptığı işi baz alınmalıdır.  Belirtiler kendini göstermeye başladığında ciddi bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Silikozis hastalığının belirtileri şu şekildedir;

1- Kişi efor sarf ederken ciddi şekilde yorulur. 

2- Kişinin normal olarak sarf ettiği eforların gittikçe sınırlanması durumu ve günlük işlerini yaparken bile zorlanması durumunda ortaya çıkar. 

3- Kuru öksürük ve nefes darlığının ortaya çıkması durumu. 

Silikozis hastalığı ciddi belirtiler vermez ve fark edildiğinde artık çok geç olabilir. Bu nedenden dolayı silika tozuna maruz kalmamak gerekir. Eğer ki maruz kalınıyorsa ciddi şekilde önlemlerin alınması gerekmektedir.

YORUMLAR

Δ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.