DOLAR 32,4620
EURO 34,6892
ALTIN 2.434,88
BIST 9.909,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Tüketildikten 2 Saat Sonra Zehirliyor!

12.07.2020
A+
A-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Yoğun Bakım Bilim Dalı Yan Dal Araştırma Görevlisi Dr. Ayşe Ayyıldız, yağışlarla birlikte orman ve kırsal alanlardaki artan mantar zehirlenmelerine karşı önemli uyarılarda bulundu. Her mantarın tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Ayyıldız, tedbirli olmak için yalnızca kültür mantarlarının tüketilmesinin uygun olacağını belirtti.

DOĞADAN TOPLANAN MANTARLAR ZEHİRLENMELERE NEDEN OLUYOR

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ayşe Ayyıldız, uygun koşullarda saklanmayan kültür mantarlarının da zehirlenmelere neden olabileceğini belirterek, zehirlenme semptomlarının 2 ila 6 saat içerisinde kendini gösterebileceğini aktardı. Ayyıldız, ‘Yağışların çok fazla olması bizim yoğun bakım ünitemizdeki mantar zehirlenmesi kaynaklı hasta sayımıza da yansıdı. Özellikle bu 2 hafta içerisinde çok fazla vaka takip ettik.

Mantar zehirlenmeleri, bitki kaynaklı zehirlenmeler içerisinde en sık görülen tip. Bunlardan en fazla olanı da doğada toplanan mantarlar nedeniyle gerçekleşiyor. Nadir olarak da kültür mantarlarının uygun koşullarda saklanamaması nedenli vakalar görüyoruz ve bu durum, kültür mantarlarının plastik torbalar içerisinde uzun süreli saklanmasından kaynaklanıyor. Genellikle 2-6 saat içerisinde semptomlar kendilerini gösteriyor. Bu semptomlardan; ishal, karın ağrısı, bulantı, kusma ve ilerleyen dönemlerde karaciğer yetmezliği ile komaya kadar ilerleyebilen, hatta ölümle sonuçlanabilen tablolar önümüze çıkıyor’ ifadelerini kullandı.

‘DOĞADAN TOPLANAN MANTARLARIN TÜKETİLMESİNİ ÖNERMİYORUZ’

Toplumda mantar tüketimiyle ilgili olarak çok fazla doğru bilinen yanlış olduğunu vurgulayan Dr. Ayşe Ayyıldız, ‘Halk arasında çok önemli olan ve yanlış bilinen durumlar var. Mantarın pişirilerek yenildiği zaman zehirli olmayacağı, yanında yoğurtla tüketildiği zaman zehirli olmayacağı kanıları yanlış. Zehirli mantar her koşulda zehirlidir. Bu sebeple toplanmış mantarların tüketilmesini kesinlikle önermiyoruz, kültür mantarlarının tüketilmesini öneriyoruz. Bunu da uygun koşullarda saklandığında tüketilmesini öneriyoruz’ diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Fazla Tüketildiğinde Zehirlenmeye Neden Oluyor!

Fazla Tüketildiğinde Zehirlenmeye Neden Oluyor!

Zehirlenmeye Ne İyi Gelir?

Zehirlenmeye Ne İyi Gelir?

Yaz Aylarında Besin Zehirlenmesine Dikkat

Yaz Aylarında Besin Zehirlenmesine Dikkat

İLİşKİLİ GALERİLER Besin Zehirlenmesi Yaşamamak İçin Dikkat Edilecekler

Besin Zehirlenmesi Yaşamamak İçin Dikkat Edilecekler

Çok Yenilince Böbreklerinize Zarar Veren 5 Gıda

Çok Yenilince Böbreklerinize Zarar Veren 5 Gıda

Beyne Zarar Veren 10 Alışkanlık

Beyne Zarar Veren 10 Alışkanlık

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.