DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

TÜBİTAK ve Avrupa Ortak Programlarıyla Nörodejeneratif Hastalıklar İçin Yeni Araştırma Fırsatları

TÜBİTAK ve Avrupa ortak programlarıyla nörodejeneratif hastalıklar için yeni araştırma fırsatları ve gelişmeler hakkında bilgi edinin.

26.04.2025
A+
A-

Gelişen Teknolojiler ve Artan Araştırma İmkanlarıyla Nörodejeneratif Hastalıklar Hedefleniyor

Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, dünya genelinde beyin ve sinir sistemi hastalıklarının tedavisi, hastaların bakımı ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik kapsamlı araştırmalar hız kazanmıştır. Bu bağlamda, TÜBİTAK öncülüğünde, Avrupa ve küresel ortaklıklar aracılığıyla yeni finansman ve destek programları devreye alınmaktadır.

JPND Programı Kapsamında Desteklenecek Yeni Proje Çağrısı

Avrupa’da beyin ve sinir hastalıklarını inceleyen ve yöneten kurumların oluşturduğu Nörodejeneratif Hastalıklar Araştırmaları Ortak Programı (JPND), bu yıl yeni bir proje çağrısı başlatmıştır. Bu çağrı ile, özellikle Alzheimer, Parkinson, demans, prion hastalıkları, motor nöron hastalıkları, Huntington hastalığı, spinoserebellar ataksi ve spinal musküler atrofi (SMA) gibi hastalıkların araştırılması, tedavi ve bakım süreçlerine odaklanılacaktır.

Özellikle Orta ve Geç Evre Hastalık Yönetimi ve Sosyal Bakım

Sağlık ve sosyal bakım harcamalarını azaltmaya veya daha verimli hale getirmeye yönelik projelere öncelik tanınacak; hastalıkların ilerleyen evrelerinde ihtiyaç duyulan destek ve bakım süreçlerinin iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, hastalık seyri ve tedavi yöntemlerine ilişkin ihtiyaçların tespiti, etkili müdahaleler ve önleyici modeller geliştirilmesi temel çalışma alanlarıdır.

Sosyobilimsel Testler ve Standart Geliştirme Çalışmaları

Avrupa ve dış bölgelere yönelik sosyobilimsel testlerin kullanımı, uyumlaştırılmış standart operasyon prosedürleri ve kişi merkezli, halk sağlığı odaklı yaklaşımların geliştirilmesine ilişkin projeler de desteklenecektir. Bu çalışmalar, hastalara ve bakım sağlayıcılarına daha etkin hizmet sunmayı hedeflemektedir.

Demans ve Alternatif Konut Çözümleri Üzerine Odaklı Araştırmalar

Farklı demans türlerinin detaylı araştırılması ve hastaların yaşam kalitesini artıracak çeşitli konut ve bakım alternatiflerinin geliştirilmesi de projelerin temel hedefleri arasındadır. Huzurevleri, demans köyleri gibi farklı yaşam alanları ve bakım modelleri üzerinde çalışmalar yürütülecektir.

Proje Kriterleri ve Katılım Koşulları

Proje konsorsiyumlarının en az 3, en fazla 6 ülkeden temsilciler içermesi gerekmektedir. Proje süresi ise maksimum 3 yıl ile sınırlandırılmıştır. Türkiye’den katılacak kurumlar; yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kuruluşları ve sermaye şirketleri olup, proje başvuruları Türkiye’deki şirketlerin ticaret sicil belgelerini ve uygunluklarını kanıtlamalarıyla gerçekleşecektir.

Destek ve Finansman Bilgileri

Her proje için TÜBİTAK tarafından sağlanacak toplam finansman tutarı, kurum türüne göre değişmektedir. Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ile kamu kuruluşları için en fazla 125 bin avro, özel sektör şirketleri ve diğer katılımcılar için ise 225 bin avro ile sınırlandırılmıştır. Proje başlangıç tarihi 2026 yılıdır ve destekler, Uluslararası Araştırma Fonları kapsamında sağlanacaktır.

Başvuru Süreci ve Son Başvuru Tarihleri

Türkiye’den projeye katılım gösterecek kurumlar, hem çağrı sekretaryasına hem de TÜBİTAK’a elektronik ortamda başvuru yapmak zorundadır. Ulusal başvurular, 4 Mart 2024 tarihine kadar çağrı sekretaryasına, 12 Mart 2024 tarihine kadar ise TÜBİTAK’a yapılacaktır. Başvurular, sadece elektronik imza kullanılarak gerçekleştirilecektir.

Bu fırsat ile, hem uluslararası işbirliği imkanlarını artırmak hem de nörodejeneratif hastalıklar alanında yenilikçi ve etkili çözümler geliştirmek mümkün olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.