Altınbaş Üniversitesi’nde İlk Yardım Eğitimi ve Önemi
Altınbaş Üniversitesi’nde sunulan ilk yardım eğitimi, acil durumlarda hayat kurtarmak için gerekli bilgi ve becerileri kazandırır. Eğitimin önemi, farkındalığı artırarak toplumu güvenli hale getirmekle birlikte, katılımcılara büyük bir sorumluluk yükler.
Altınbaş Üniversitesi İlk Yardım Eğitim Merkezi’nden Önemli Açıklamalar
Altınbaş Üniversitesi İlk Yardım Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Yıldız Çevirgen, ilk yardım bilmenin, kalp krizi gibi acil durumlarda hayatta kalma oranını yüzde 60-70 oranında artırdığını vurguladı. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu tarafından her yıl eylül ayının ikinci cumartesi günü kutlanan “Dünya İlk Yardım Günü”, bu yıl “İlk Yardım ve Spor” teması ile dikkat çekiyor.
Çevirgen, ilk yardımın hayati bir öneme sahip olduğunu ve her bireyin bu konuda eğitim almasının son derece gerekli olduğunu ifade etti. İlk yardımın temel hedefinin, kişinin hayati tehlikesini ortadan kaldırmak, yaralı kişinin durumunun kötüleşmesini önlemek ve iyileşmesini kolaylaştırmak olduğunu belirtti. Çevirgen, “Bir kaza ya da acil durumda doğru ilk yardım müdahalesi, hayat kurtarabilir. İlk yardım, hayatın her alanında gereklidir ve herkes bu konuda bilgi sahibi olmalıdır.” şeklinde konuştu.
Spor Yaparken İlk Yardım Bilgisi Şart
Spor sırasında meydana gelebilecek yaralanmaların, uygun ilk yardım müdahaleleri ile ciddi boyutlara ulaşmadan kontrol altına alınabileceğini ifade eden Çevirgen, “Spor, bedensel ve zihinsel sağlığımız için faydalıdır fakat yeterli ön hazırlık yapılmadığında sakatlanmalar kaçınılmaz olabilir. Spor yaralanmalarının yaklaşık yüzde 50’sinin kişisel hatalardan kaynaklandığını biliyoruz. Bu nedenle spor yapan herkesin ilk yardım bilgisine sahip olması büyük önem taşıyor.” dedi.
Çevirgen, spor yaralanmalarının yanı sıra trafik kazaları, doğal afetler, ani kalp rahatsızlıkları ve ev kazaları gibi durumlarda da ilk yardımın hayati bir role sahip olduğunu vurguladı. “Kalp krizi gibi acil durumlarda yapılan doğru ilk yardım müdahalesi, hayatta kalma oranını yüzde 60-70 oranında artırabiliyor. Denizde boğulma, dumandan zehirlenme, kesici alet yaralanmaları ve ev kazaları gibi durumlarda da ilk yardım bilinci hayat kurtarır. Maalesef acil servis başvurularının üçte biri, ev kazalarından kaynaklanmaktadır. Bu tür durumlarda ilk yardım uygulamaları kaçınılmazdır.” şeklinde ekledi.
Doğru yapılan ilk yardımın, sadece hayat kurtarmakla kalmayıp, yaralanmaların ciddiyetini de azaltabileceğine dikkat çeken Çevirgen, bu sayede iyileşme sürecinin hızlandırılabileceğinin altını çizdi.
Kaynak: AA / Doğa Kırmızıoğlu – Ekonomi