DOLAR 32,3684
EURO 34,9873
ALTIN 2.324,71
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Tokat’ta Çekirdeği İle Alıç Yiyen 3 Kişi Hastanelik Oldu

27.10.2020
A+
A-

Tokat ve Sivas bölgesinde yetişen alıç meyvesi fazla tüketildiği zaman ya da çekirdeğiyle birlikte yenildiğinde sindirim sisteminde sorun oluşmasına neden oluyor. Tokat’ta, karın ağrısı şikâyetiyle son bir günde 3 kişi hastaneye başvurdu. Tedavisi süren hastaların çekirdekleriyle birlikte çok fazla alıç tüketmelerinden dolayı sindirim sıkıntısı yaşadığı ortaya çıktı. Uzmanlar alıç meyvesinin fazla tüketilmesi halinde bağırsakta sorun oluşturabileceği, çekirdeği ile yenilmesi durumunda ise mide de kitle oluşturabileceği konusunda uyardı. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Namık Özkan, Sivas ve Tokat yöresinde bol miktarda yetişen alıç meyvesinin tıpta da kullanılan bir meyve olduğunu belirtti. Özkan, alıç meyvesinin içeriğinde bulunan bol miktarda fiber olduğundan bahsederek, ‘Alıç yüzyıllar önce bir kalp hastalıkları ya da sakinleştirici olarak kullanılıyordu. Kalp hastalıklarında kalp ritmini düzenlediği söyleniyor. Ama bu etki alıç meyvesinin az miktarda bir avuç kadar yenmesi ile oluşuyor. Eğer alıç bol miktarda hele de çekirdekleri ile tüketilirse çekirdek mide ya da ince bağırsak sisteminde bir nüve oluşturuyor. Alıçın meyvesi de fiberler nedeni ile onun çevresinde bir top şeklinde birleşerek tıkanıklığa sebep olabiliyor. Hastalar genelde bizlere karın ağrısı şikâyeti ile geliyor. Bir günde sadece benim polikliniğime bu şikâyetlerle 3 hasta geldi. Sorguladığımızda çok miktarda alıç yediklerini söylediler. Yaşlı bir teyzemizi bağırsak tıkanıklığı nedeni ile yatırdık. Yaşlı kişiler genelde dişleri olmadığı için çekirdekleri ile beraber yiyorlar. Bu da bağırsak tıkanıklığı, delinmelere kadar giden sonuçlara neden oluyor’ dedi.

ALICI ÇEKİRDEĞİ İLE TÜKETMEYİN UYARISI

Özkan, sık tüketilen alış meyvesinin çekirdekleriyle birlikte tüketilmemesi konusunda uyarıda bulunarak şöyle konuştu:

‘Alıcı iyice çiğneyerek ve az miktarda yemelerini öneriyoruz Alıç, yaprağı ve çekirdeğinden çay şeklinde kullanılmasını öneriyoruz. Çay şeklinde tüketildiğinde sakinleştirici bir etkisi de var. Meyvesini tüketirken miktarını iyi ayarlamak lazım.’

Tedavinin mide ve bağırsakta oluşan komplikasyona göre yapılığını belirten Özkan, ‘Eğer midede çok büyük bir top oluşturmuşsa endoskopi olarak o topu küçülterek normal yoldan çıkmasını sağlayabiliyoruz. Bu yöntemde başarılı olamaz isek ya da tıkanıklık oluşturur bağırsakta delinmeye giden bir durum oluşursa o zaman ameliyatla oluşan topu ameliyatla almak gerekebiliyor’ dedi.

ÇOK FAZLA ALIÇ MEYVESİ TÜKETTİ HASTANELİK OLDU

Alıç meyvesini çok fazla tüketmesinden dolayı hastaneye kaldırılan 77 yaşındaki Necmiye İkinci, yaklaşık 3 gündür tedavisi görüyor. İkinci, ‘Alıcı çok yedikten sonra sancılandım. Bağırsaklarım tıkanmış. Doktorların tedavisi ile sağlığıma kavuştu. Alıcı çok fazla yemesinler’ diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Alıcı Çekirdekleriyle Tüketen 5 Kişi Hastanelik Oldu

Alıcı Çekirdekleriyle Tüketen 5 Kişi Hastanelik Oldu

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.