DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Tayland, Uygur Türklerinin Çin’e İadesini Durdurdu

Tayland, Uygur Türklerinin Çin’e iadesini durdurarak uluslararası bir tartışma başlattı. Bu kararın arka planı, Uygur Türklerinin durumu ve Tayland’ın insan hakları konusundaki tutumu üzerine derinlemesine bir inceleme.

14.02.2025
A+
A-

Tayland’da Uygur Türklerinin İadesi Durduruldu

Tayland'da Uygur Türklerinin İadesi Durduruldu

İHH İnsani Diplomasi Birimi, 2015 yılından bu yana Tayland’daki geri gönderme merkezinde tutulan 48 Uygur Türkü hakkında yürüttüğü insani diplomasi girişimlerinin sonucunu aldı. Tayland, bu bireylerin Çin’e iade edilmesi kararından vazgeçti. İHH’nın insani diplomasi çalışmalarını yürüten müzakere heyeti, Abdullah Altay başkanlığında Tayland’daki yetkililerle çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde, Uygur Türklerinin Çin’e teslim edilmeleri durumunda bir daha kendilerinden haber alınamayacağına dair ciddi endişeler dile getirildi.

Taylandlı yetkililerle yapılan müzakerelerin ardından, 48 Uygur Türkünün Çin’e iadesinin durdurulduğu bildirildi. Bu kararın kendilerine iletilmesi sonrası, 18 gündür açlık grevi yapan 48 kişi grevi sona erdirdi.

İHH Yetkilisinden Açıklamalar

İHH Yetkilisinden Açıklamalar

İHH Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Altay, yürütülen insani diplomasi çalışmaları hakkında bilgi verdi. Altay, İHH olarak, insani diplomasi faaliyetleri çerçevesinde Tayland’da uzun süredir yürüttükleri arka kapı diplomasisi ile 48 Uygur Türkünün Çin’e iadesi yerine üçüncü bir ülkeye gönderilmesi gerektiğini her zaman vurguladıklarını ifade etti. Altay, şu bilgileri paylaştı:

  • Önceki ve mevcut parlamento başkanları, milletvekilleri, Savunma Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Konseyi, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı gibi çeşitli yetkili makamlarla sürekli görüşmeler gerçekleştirdik.
  • Tayland yetkilileri, konuyu çözüm sürecine dahil etti ve Çin’e iade kararı durduruldu.
  • Şu an 48 Uygur Türkünün güvenli bir şekilde üçüncü bir ülkeye gönderilmesi süreci devam ediyor.

29 Ocak’ta Tayland Parlamentosu Hukuk, Adalet ve İnsan Hakları Komitesi, ülkede gözaltında tutulan 48 Uygur Türkünün durumunu ele aldı. Altay, Tayland yetkililerinin, Uygurların insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin’e iade edilmeyeceğini teyit ettiğini belirtti. Komite, mültecilerin üçüncü bir ülkeye yerleştirilmesini önerdi; Türkiye ve Malezya olası seçenekler arasında gösterildi. Ancak diplomatik görüşmelerin devam etmesi gerektiği vurgulandı. Komite, hükümeti üçüncü bir ülkeye yerleştirme sürecini hızlandırmaya veya Uygurlara Tayland’da yasal statü tanımaya yönelik net bir karar almaya çağırdı.

Uygurların Türkiye İsteği

Uygurların Türkiye İsteği

10 yılı aşkın süredir hapishane koşulları altında tutulan Uygur Türkleri, Türkiye’de yaşayan yakınlarına kavuşmak ve Çin’e iade edilme korkusundan kurtulmak istediklerini ifade ediyor. Altay, Türkiye’nin Uygur Türklerine kapısını açacağına inandığını belirtti. Ayrıca, gözetim altında tutulan Uygurların Türkiye’ye gelebilmek için yetkili makamlardan destek beklediklerini aktardı.

Irak’taki Doğu Türkistanlılar için Çalışmalar

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Doğu Türkistanlılara yönelik insani diplomasi çabalarının Tayland ile sınırlı olmadığını vurgulayan Altay, Irak’ta Rusafa Cezaevi’nde bulunan Doğu Türkistanlı kadın ve çocukların özgürlüklerine kavuşması için Irak Adalet Bakanlığı, Yüksek Yargı Konseyi ve Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ile temaslarda bulunduklarını söyledi. Altay, şöyle devam etti:

  • Kadın ve çocuklar için bir çözüm arayışındayız.
  • Büyük bir kısmının kimliği yok. Kimlikleri olmadığı için ilgilenen bir ülke de bulunmuyor.
  • Çin’e iade edilme tehlikesine karşı, uzun yıllardır cezaevinde bulunan kadın ve çocukların akrabalarının bulunduğu üçüncü bir ülkeye gönderilmesi talebinde bulunduk.

DHA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.