DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Suya Dayanıklıyı ‘Su Geçirmez’ Sanmayın: Güncel Örneklerle Garanti Belgelerini Neden Okumalıyız?

30.09.2021
A+
A-

Teknoloji geliştikçe ürünlerini belirli kazalara karşı daha dayanıklı hale getirmek için yeni yollar bulan teknoloji firmaları, ürünlerinin aldığı farklı sertifikaların yanında, o ürünler için çektikleri reklamlarla da söz konusu dayanıklılığı ön plana çıkarıyor. Bu bağlamda reklam filmlerinde en çok, söz konusu ürünlerle birlikte denizde yüzen insanlar göze çarpıyor. 

Bizler de bu ürünlerin böylesine dayanıklı olduğunu görüyoruz ve bir yandan markaya da güvenerek uzun ömürlü olacakları hayaliyle ürünleri alıyoruz. Peki kendi ürününü reklam filmlerinde denizlerde yüzdüren bu şirketlerin, bunu siz yaptığınızda ve söz konusu cihazınız bu sebeple arızalandığında cihazınızı garanti kapsamına almadığını biliyor muydunuz?

Bu gerçekle kötü yoldan yüzleşen Apple kullanıcıları:

Apple Watch

Apple’ın büyük çoğunluk tarafından sevilen Watch modellerinden üçüncü seriyi kullanan bir Ekşi Sözlük kullanıcısı, havuzda yüzerken aktivite takibi yapabilmesiyle ön plana çıkan saati aynen bu şekilde kullandı. Fakat reklamda gösterilen dayanıklılığın aksine cihaza su girdi ve cihaz bozuldu. Garanti süresi henüz dolmamış olan cihazı yetkili servise götüren kullanıcı, cihazının garanti dışı kaldığı gerçeğiyle karşı karşıya geldi.. Apple desteği ile görüşen kullanıcıya bu durumun nedeni, cihazın sıvıyla temasıyla etmiş olması şeklinde açıklandı.

Bu konuda bir başka örnekte ise bir 6’ncı nesil Apple Watch kullanıcısı karşımızda. İçinde yüzme egzersiz programı bulunan saatiyle yanlışlıkla havuza giren kullanıcı, saatin tamamen su aldığını söyledi. Bunun ardından Apple’a başvuran kullanıcı ‘saat su geçirmez, ama garanti kapsamında değil’ cevabını aldı.

Apple’ın bu yaptığı yasal mı?

Apple Watch

Evet, Apple’ın bu yaptığı yasal. Bu mağduriyetlerin yaşanmasıysa çoğunlukla okumadan geçtiğimiz garanti belgelerinde yatıyor. Apple, belgelerinde cihazların suya dayanıklı olduğunu fakat su temasıyla yaşanan arızaların garanti kapsamına girmediğini açıkça belirtiyor. Sadece Apple için de değil, ‘su geçirmez’ adı altında satılan neredeyse tüm elektronik cihazlarda, marka fark etmeksizin sıvı kaynaklı arızalarla garantiye başvurduğunuzda benzer cevaplar alırsınız.

Elbette gönül isterdi ki şirketler bunu, cihazı satarken de belirtsin ve kötü yoldan öğrenmek zorunda kalmayalım fakat cihazla gelen belgelerde bu bilgiler verildiğinden yasal açıdan pek de sıkıntıda olduklarını söyleyemeyeceğiz. Bu sebeple bu gibi ürünleri aldığınızda garanti şartlarını iyice gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.