DOLAR 32,4673
EURO 34,8120
ALTIN 2.478,60
BIST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Süt Tozunun Zararları

07.09.2021
A+
A-

Süt tozu, sütün ısıl işlemler ile kurutulmasının ardından geriye kalan katı maddelerdir. Peki, süt tozunun zararları nedir? Süt tozu kullanılmalı mıdır? Detaylar haberimizde…

Süt tozu, sütün ısıl işlemler ile kurutulmasının ardından geriye kalan katı maddelerdir. Bu kurutma işleminin amacı diğer süt ürünlerine oranla daha uzun bir süre raf ömrü kazanmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra depolama ve saklama açısından diğer süt ürünlerine göre kolaydır.

Süt tozu ilk olarak Rus Doktor Osip Krichevsky tarafından 1802 yılında üretilmiştir.  Ülkelerin hızla gelişmesi ile birlikte ürünlerin saklanması ve taşınması konusunda maliyet yüksekliğinin olması bu tür bir maddenin üretilmesini gerek kılmıştır. Çünkü yaklaşık %87’si su olan sütün kurutulması ile birlikte ürün taşıma sayısı artarken maliyetlerde düşüyor.

Maliyeti düşüren diğer bir şey de suya sahip olmaması sebebiyle mikroorganizmalardan korunmasına gerek kalmadığı için soğutmalı kamyonda taşınmasına gerek kalmaması. Kurutma işlemi ile birlikte raf ömrü bir yıl kadar uzadığı için süt tozunun süte oranla daha fazla tercih edildiği de söylenmektedir.

Süt tozunun nasıl ediliş aşamasında en çok kullanılan şey sprey kurutuculardır. İşte burada yağlı ya da yağsız süt kullanılıyor. Sütün pastorize edilmesi işleminden sonra buharlaştırıcılar kullanılarak %50 katı madde oranı kalana dek koyulaştırıldıktan sonra sprey kurutucuların yardımı ile birlikte toz haline getiriliyor.

Süt tamburlu kurucular olan drumların içinde kurutuluyor ardından ısıtılmış tamburların üzerine döküldükten sonra kurumuş sütlerin katı halleri bıçak yardımı ile kazınarak süt tozu meydana getiriliyor. Fakat bu işlemin sonrasında süt tozunda yanık tadı ve koyu bir renk gibi olumsuz ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkıyor.

Diğer bir yöntemde süt tozu elde etmek için dondurularak kurutma yöntemidir. Bu işlem ile birlikte sütün besin değerleri biraz önce anlatmış olduğumuz yönteme göre daha iyi korunsa da daha pahalı olduğu için maalesef tercih edilmiyor.

SÜT TOZU KULLANIMI

Suda çözünebilen süt tozu tüketiciye doğrudan satılıyor. Süt tozuna 1’e 9 oranda eklenen su ile birlikte normal süt kıvamı elde ediliyor. Süt tozu genellikle süt saklama ve teminin zor olduğu yerlerde tercih sebebi.  Süt ile hemen hemen aynı aromaya sahip olması ve süte göre daha ucuz olması için süt sektörlerinde tercih edilen süt tozunun bozulma gibi bir durumunun olmaması ve saklama konusunda daha elverişli olması sebebiyle tercih ediliyor. 

Süt tozu nerelerde kullanılıyor?

– Bebek mamalarında süt tozu yer alıyor.

– Hazır çorbalarda ve buna benzer hazır ürünlerin yapımında kullanılıyor.

– Hayvanlara verilmekte olan birçok mamanın içerisinde süt tozu bulunuyor.

– Kahve kremalarının içinde kullanılıyor.

SÜT TOZUNUN ZARARLARI

Katkı maddesi olarak kullanılan ürünler kişinin sağlığını oldukça negatif bir şekilde etkilediği için süt tozuna eklenen melamin isimli maddenin de bu katkı maddelerinin arasında yer aldığının bilinmesi gerekiyor.

Bağışıklık sistemi, kalp, akciğer, karaciğer ve diğer organlara zarar veren katkı maddeleri, vücudun dışarıdan aldığı maddelere karşı farklı şekillerde reaksiyon gösterebiliyor

HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR!

Katı mısır şurubu şeker hastalığına yol açarken aynı zamanda kilo alımına da neden oluyor. Katı mısır şurubunun bu tür etkilere sahip olmasının sebebiyse genetiği değiştirilmiş olan mısırdan yapılmış olması.

İşlenmiş şekerin tüketilmesi ile birlikte bağımlılığa yol açıyor bu nedenle de şekerler; şeker hastalığı, astım, ani tepki verme, baş dönmesi, kap hastalığı, sinir sistemi problemleri, eklem iltihabı ve hipertansiyonu tetikliyor ya da bu hastalık ve rahatsızlıklara sebebiyet veriyor.

Süt tozunun akciğer iltihaplanmasına, böbrek hastalıklarına, kusmaya, yorgunluğa, ishale ve kandaki hemoglobin seviyesinin düşmesine sebep olduğu biliniyor.

Aynı zamanda karaciğer hastalıklarına, böbrek sorunlarına, kabızlığa ve zehirlenmeye yol açtığı biliniyor.

Sütün içeriğinde yer alan protein oranını gösteren bir petrol türevi olan melamin kanserojen bir madde olduğu için de kanseri tetikliyor.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.