DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

A Vitamininin Faydaları Nedir, Hangi Besinlerde Bu…

08.09.2021
A+
A-

A vitamini karaciğerde depolanan, yağda çözünen bir vitamin türüdür. A vitamininin faydaları nedir? A vitamini hangi besinlerde bulunur? Detaylar haberimizde…

A vitamini karaciğerde depolanan, yağda çözünen bir vitamin türüdür. A vitamini, et, balık, kümes hayvanları, tam yağlı süt, süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda ve  bazı meyve ile sebzelerde bulunur.

– A vitamini diş, kemik, yumuşak doku, mukus zarları ve cilt yapılarının sağlıklı bir halde oluşturulmasını ve korunmasını sağlar. Aynı zamanda göz retinasında renk veren pigmentleri ürettiği için de retinol olarak bilinir. 

– A vitamini, bilhassa düşük ışıkta iyi görüş elde etmeyi kolaylaştırır. 

– A vitamini anne sütü ile emzirmede büyük rol oynar.

Vücutta A vitamininin eksik olmasıyla çeşitli göz ve görme problemleri ortaya çıkabilir.  A vitamini eksikliği nasıra veya kuru, pullu bir cilde sebep olabilir.

A VİTAMİNİN FAZLASI CİLT RENGİNİ ETKİLİYOR!

Yüksek miktarda A vitamini doğum kusurlarına sebep olabilir. Akut A vitamini zehirlenmesi bir kişi tarafından birkaç yüz bin IU, yani uluslararası ünite A vitamini alındığında ortaya çıkmaktadır. Kronik vitamin A zehirlenmesi ise düzenli olarak günde 25.000 IU’dan fazla alan bireylerde ortaya çıkabilmektedir.

Özellikle bebekler ile çocuklar A vitaminine karşı daha hassastırlar.  Bebekler ve çocuklar daha küçük dozlarda A vitamini veya retinol gibi A vitamini içeren ürünleri aldıktan sonra hastalığa yakalanabilirler.

Yüksek miktarda alınan beta-karoten, cilt rengini etkileyerek cildi sarı veya turuncu renge döndürebilir. Beta-karoten tüketimi azalınca cilt yeniden normal rengi normale döner.

HANGİ BESİNLER A VİTAMİNİ İÇERİYOR?

Önceden oluşturulmuş A Vitamini alabalık, somon, tavuk ciğeri, böbrek, ciğer, kral uskumru, morina ciğeri yağı, balık yağı, tereyağı, yumurta sarısı, yağlı süt, peynir, krema ve  gibi hayvansal gıdalardan elde edilir. 

Pro-vitamin A ise balkabağı, brokoli, havuç, lahana, ıspanak, karalahana, pazı, karahindiba yeşillikleri, kırmızıbiber, maydanoz, Brüksel lahanası, tatlı patates, portakal gibi sarı meyveler ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde yüksek miktarlarda bulunur. Sebze ve meyvenin rengi ne kadar koyu ise, o kadar çok beta-karoten içermektedir. 

MEVSİM SEBZELERİYLE BEŞAMELLİ TAVUK

Malzemeler:

– 400 gr karnabahar

– 300 gr brokoli

– 250 gr Brüksel lahanası

– 2 parca tavuk göğüs

– 1/2 demet kişniş

– 10 dilim bayat ekmek kırıntısı

– Toz sarımsak

– Pul biber

– Karabiber

– Tuz

Beşamel sos:

– 1 litre süt

– 120 gr tereyağ

– 8 çorba kaşığı tepeleme un

– 200 gr rende burger peyniri

– 2 avuç parmesan

– Rende muskat

Hazırlanışı: Tencereye az miktarda su koyup tavukları haşlamaya başlayın. Tavuklar suya tadını verince sudan çıkarıp aynı suya ikişer dakika ara ile  önce karnabahar, sonra Brüksel lahanası en son da brokoliyi atarak haşlayın. Sebzeleri tamamen haşlanmadan sudan alarak farklı bir kapta buzlu suyun içine basın. Bu sayede pişmelerini anında durdurabilir ve parlak renklerini koruyabilirsiniz. Buzlu sudan çıkarttığınız sebzeleri havlu kağıt ile iyice kurulayın. Ardından fırın kabına sebzeleri yerleştirip bir çatal ile tavukları iyice didin, tuz, karabiber ve ekmek kırıntılarının az bir kısmı, pul biber, ince kıyılmış kişnişi iyice birbirleriyle harmanlayın.

Beşamel yapılışı: Sütü tencerede ateşte ılıtın ama kaynatmayın. Tereyağı eritip unu ekleyerek 2-3 dakika kadar kavurma işlemini gerçekleştirin. Sonrasında yavaş yavaş süt ekleyip bir çırpma teli ile çırpın iyice özdeşleşip beşamel kıvamına gelene kadar çırpmaya devam edin. 3 tutam tuz, 2 Tutam karabiber ve muskatın rendesini karışıma ekleyerek çırpmaya devam edin. Ardından 200 gr burger peyniri rendesini de ekleyerek ateşten alın, peynirleri eritene kadar karıştırıp sebzelerin üzerine dökün.

Kalan ekmek kırıntılarının  içine birazcık toz sarımsak, bir miktar pul biber karıştırıp  beşamelin üzerine serpiştirin. Önceden 180 derece ısıtılmış  fırında 25 dakika kadar pişirip daha sonra fırından çıkartmadan 2 avuç toz parmesanı üzerine ekleyin. Son olarak bir 10 dakika daha üzeri iyice altın rengine dönene kadar pişirin. Fırından çıktıktan 10 – 15 dakika sonra servis edin. Afiyet olsun…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.