DOLAR 32,5044
EURO 34,6362
ALTIN 2.480,03
BIST 9.616,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

Sualtı iletişimi için yeni yöntem keşfedildi!

22.08.2018
A+
A-

Denizaltılar, sinyallerin fiziksel sınırları nedeniyle suyun üstündeki herhangi bir şeyle doğrudan iletişim kuramazlar. Ancak MIT araştırmacılarının geliştirdiği yeni yöntem ile bir sualtı kaynağından havaya kablosuz veri aktarımı yapılabiliyor.

Ay’da su buzulları için yeni kanıtlar bulundu!

Ay’da su buzullarının bulunmasının ardından yapılan araştırmalara hız verildi. Elde edilen verilere göre Ay’ın kutuplarında su buzulları bulunuyor.

Çeviri akustik-RF iletişimi (TARF) olarak bilinen yaklaşım, yüzeye bir sonar sinyali gönderiyor. Gönderilen sinyal frekansındaki küçük değişimler, 1 ve 0’lara karşılık geliyor. Daha sonra havaya gönderilen bu bitler, anlamlı hale getirilerek iletişim sağlanabiliyor.

Prototip aşamasındaki sistem şu an için saniyede birkaç yüz bit veri gönderebiliyor. Bu sayede fotoğraf, rapor gibi dosyalar denizaltından havaya iletilebiliyor. Ayrıca şu an için sistemin tek yönlü çalışmasına odaklanılmış durumda. Yani sudan havaya iletişim mümkün ancak havadan suya iletişim için testler yapılmadı.

Yeni iletişim tekniğinin geliştirme çalışmalarının tamamlanması ve okyanuslarda kullanılabilmesinin ardından, denizaltılarına entegre edilmesi hedefleniyor. Bu sayede, denizaltılar sualtında güvenli bir şekilde görevlerini yerine getirebilecek. Su yüzeyinde veya havada bulunan drone, tekne gibi araçlarla iletişim kurabilecekler.

Aşağıdaki video ile sistem hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.