DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Stres sağlığa her zaman zararlı mı?

23.10.2022
A+
A-

Stres sağlığa her zaman zararlı mı?
“Bazı durumlarda stres, aşırı yüklenme değil, meydan okumadır”

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, bir dizi psikolojik ve fiziksel sorunun arkasından sıklıkla stres çıkıyor. Stres, kişilerin gündelik yaşamla başa çıkmaya çabalarken bunaldığı anlarda, mesleki veya akademik sorumlulukların artmasıyla veya acı veren kişisel deneyimler sonucunda kendini gösterebilir.

Bu durum anksiyete, depresyon, sinirlilik hali, uyku bozuklukları, alkol ve tütün kullanımı, kardiyovasküler problemler, yorgunluk, yetersiz beslenme ve kronik hastalıkların şiddetlenmesi gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Öte yandan, İspanya’daki Del País Vasco Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında fahri profesör Enrique Echeburúa stresin her zaman sağlığa zararlı olmadığını belirtiyor.

Echeburúa, El Pais’te kaleme aldığı yazıda, “Gündelik işleyiş ve motivasyon için belirli miktarda stres gerekli” ifadelerini kullanıyor.

Profesöre göre stresin tamamen önlenmesi mümkün değil. Zira insanlar onsuz hedeflerine ulaşamaz. Bu nedenle olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılıyor.

“Pozitif stres motivasyonu artırır, enerjiyi artırır, yorgunluğu azaltır ve bir kişinin görevleriyle başa çıkması için konsantrasyon yeteneklerini düzenler” diyen Echeburúa, şöyle yazıyor:

Bu gibi durumlarda stres, aşırı yüklenme değil, meydan okumadır. Ancak stresin yükü artmaya devam ederse performans düşmeye başlayabilir ve bunun sonucunda kişinin sağlığı zarar görebilir.

Profesör ayrıca, insanların strese karşı farklı direnç seviyeleri olduğunu vurguluyor. Buna göre, rekabetçi ve mükemmeliyetçi kişilerin yanı sıra olaylarla baş etme yetenekleri zayıf olan veya yeterli sosyal desteği alamayan kişiler strese karşı daha savunmasız.

Ancak son derece esnek insanlarda bile stresin zarar verdiği durumlar ortaya çıkabilir.

Echeburúa stresi yönetmenin yine de mümkün olduğu görüşünde.

“Olumsuz stres, duygusal sıkıntının kaynağını ortadan kaldırarak yönetilebilir. Bu mümkün değilse stres yaratan durumun neden olduğu aşırı uyarım azaltılmalı” diyen profesör, sözlerine şöyle devam ediyor:

İlk durumda örneğin başka bir iş arayabilir veya kendinizi toksik insanlardan ya da durumlardan uzaklaştırabilirsiniz. Ancak bu mümkün değilse duygusal tepkilerinizi düzenlemek için stratejiler geliştirebilirsiniz.

Bu stratejiler arasında meditasyon, ödüllendirici ve dikkat dağıtıcı faaliyetler, doğa yürüyüşleri ve sosyal destek almak gibi yöntemler yer alıyor.

Echeburúa, “Kısacası stresi yönetmek, kaynağı ortadan kaldırmayı veya tolerans eşiğini yükseltmeyi gerektirir” diyor:

Neyse ki insanlar, zor durumlara karşı kendini uyarlayabilen canlılar. Stresli durumlarda manevra yapabilecekleri alanlar var.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.